Paradajkový chlieb Jamieho Olivera pečený v konzervách



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

30 g droždia, 30 g medu, vlažná voda, 0,5 kg polohrubej múky, 0,5 kg hrubej múky, 30 g soli, 1 kg paradajok, najlepšie čerešňových na vetvičke, 1 hlávka cesnaku, 1 hrsť bazalkových lístkov, soľ, čerstvo mleté čierne korenie (ja dávam čerstvo mleté korenie štyroch farieb), 1-2 sušené čili papričky, extra panenský olivový olej, 8 plechoviek

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto je veľmi efektný spôsob ako si upiecť chlieb, ktorý navyše aj skvele chutí. Nájdete v ňom kúsky paradajok a sladkého cesnaku. Jediné, s čím je trochu viac roboty sú konzervy. Obyčajné konzervy, na ktorých sú etikety nie sú pekné, takže ja som si cielene odkladala pekné konzervy s potlačou, napr. od olív, paradajkového pretlaku alebo paradajok. Horný okraj konzerv po otvorení ostane dosť ostrý, takže ho treba zatĺcť dohladka kladivkom.

Paradajky poukladajte na plech, popichajte nožom. Hlavičku cesnaku priežne prekrojte a dajte na plech. Navrch natrhajte bazalku, okoreňte, osoľte, posypte rozdrvenými čili papričkami a pridajte 2-3 šplechy olivového oleja. Pečte hodinu pri 150 stupňoch.
Odfoťte paradajky s kamarátkou, ktorá vám asistuje:-)
Takto vyzerajú upečené paradajky. Nechajte ich vychladnúť. Cesnak vytlačte zo šupiek. Vyberte si asi 8 pekných paradajok na ozdobu. Z ostatných odtrhnite stopky a popučte/pokrájajte ich na kúsky, popučte aj cesnak, zoškriabte z plechu všetko dobré. Odložte si do nádoby kúsky paradajok, cesnaku a všetky zvyšky z plechu - čiže zlejte aj olej, bazalku, jednoducho všetko.
Urobíme si najprv kvások; do misky si dáme droždie, med a 300 ml vlaždnej vody a necháme rozpustiť. Do misy dáme múku, soľ a prilejeme kvások. Začnite spracovávať cesto, kým vsiakne všetká voda. Potom si nalejte do odmerky paradajkovo-cesnakovú zmes, čo sme si odložili a dolejte toľko vody, aby ste mali 325 ml. Paradajky s vodou prilejte do cesta a vymieste ho. Keď sa nechce vám, nájdite si na to niekoho iného, tak ako aj ja :-D
Vymiesené cesto nechajte kysnúť kým nezdvojnásobí svoj objem.
Plechovky si poriadne vysteľte papierom na pečenie.
Vykysnuté cesto si na pomúčenej doske rozdeľte na 8 častí.
Cesto rozdeľte do plechoviek a ozdobte zvyšnými paradajkami. Ja som mala len 6 plechoviek, takže som zo zvyšného cesta urobila malý bochník, do ktorého som urobila 2 zárezy nožom. Nechajte ešte aspoň pol hodiny kysnúť. Na mojom obrázku je cesto už po druhom kysnutí, takže mi skoro povyliezalo z konzeriev.
Pečte pri 180 stupňoch asi pol hodiny.