Mäsový nákyp s cuketou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cca ½ kg mletého bravčového mäsa, cca 250 g očistenej cukety (patizónu, tekvice), 2 vajíčka, 3 navŕšené lyžice pohánkových vločiek (alebo ovsených), soľ, mleté čierne korenie, oregano, ½ cibule, 3 strúčiky cesnaku, 2 zarovnané lyžice strúhanky

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Cuketu očistíme, zbavíme jadierok, postrúhame na široké rezance, osolíme, pridáme pohánkové vločky (môžete dať miesto nich aj obyčajné ovsené vločky), premiešame a necháme postáť aspoň 15 min. Zatiaľ zapneme rúru na 180° C.
pohánkové vločky
Pridáme mleté mäso (aj s tukom), okoreníme, ešte dosolíme, ak treba, rozmrvím dve štipky oregana,
nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, 2 žĺtky, premiešať,
dve rovné lyžice strúhanky, premiešame.
Vyšľaháme sneh z 2 bielkov a poriadne vmiešame do masy.
Preložíme do zapekacej misy a pečieme odokryté cca 40-45 min.
Nákyp po upečení vyberiem a nechám odstáť aspoň 10 min. (aby sa náhodou nerozpadal pri krájaní, celý ho podberiem lopatkou a vyberiem na misu, alebo dosku) a až potom nakrájame.
Podávame so zemiakmi (skúste si ich posypať kôprom, sušeným, či čerstvým, je to výborné), alebo na spôsob čevabčiči - s cibuľou a horčicou, či k večeri s chlebom. My to máme radi aj medzi sladké žemle so syrom a zeleninovou oblohou - ako hamburger. Dnes bol k tomu čerstvý kompót - z hrušiek a jabĺk, povarený s kolieskami citróna, klinčekom a škoricou. Dobrú chuť.