laskonky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 ml bielkov a 500 g kr. cukru 1PL práš. cukru, 1 PL polohrubej múky a 150 g mletých orechov žĺtka čo nám zostali a 1 celé vajce, 100 g pr. cukru a 1 vanilka 375g masla, 150 g pr. cukru a 2 PL rumu papier na pečenie, forma na laskonky a tuhá masť

POSTUP PŘÍPRAVY

je dlhý... ale možno ho tu niekedy napíšem... jedna dávka je 60 kúskov a trvá to vyše dvoch hodín...
no tak tu je postup:
bielky a cukor vyšľaháme nad parou 10 min. ručným mixérom na najnižšej rýchlosti. zložíme a pridáme 1 PL pr. cukru a na najvyššej rýchlosti vmiešame cukor až mixér nemôže... my ale ešte môžeme a tak pokračujeme... ľahko vmiešame múku a orechy. pripravíme si formu na pečenie (natrieme tuhou masťou) a papier na pečenie, ktorý masťou prilepíme na linku.. a tu začína plnenie.. cez formu si naplníme papier, dáme na plech. ja pečiem v teplovzdučnej rúre 3 plechy naraz s ventilátorom hodinu na 100 stupňoch a plechy po štvrťhodine vymieňam, aby neboli na tom istom mieste... keďže sa nám pomaly sušia laskonky, pripravíme si ďalšie na plechy až už nebudeme mať bielka. potom si nad parou vyšľaháme žĺka s vanilkou a cukrom (tiež 8-10 min) a potom dáme vychladiť... jáj a zabudli sme na maslo, už sa nám dávno mohlo roztápať v tej teplej kuchyni...ale máme ešte čas, tak si ho rozbalíme, dáme do mixéra, pridáme cukor a až zmäkne vyšľaháme pekne do penista... no rum, ten si vmiešame do žĺtok, keď budú mať rovnakú teplotu žĺtka aj maslo, vmiešame žĺtka do masla a krém je hotový... laskonky vyberieme a počkáme až troška vychladnú, potom idú pekne z papiera odlepovať.... keď máme všetky hotové, naplníme ich krémom a necháme vychladiť... dúfam, že som na nič nezabudla... držím palce a dúfam, že vám budú chutiť...

forma je hrubá cca 4 - 6 mm
forma