Ryzovy nakyp /mozno zachuti aj malopapkacom/



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potrebujeme:
- 350 g ryže (klasickej, nie tej vo varných vreckách)
- liter mlieka
- 20 g masla (ja tam švacnem aj viac, je to chutnejšie)
- 80 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 3 vajíčka (ešte ich nerozbíjajte, budeme ich deliť na žltú a tú bielu mazľavú časť)
- lyžicu práškového cukru (to pôjde do snehu)
- hrozienka
- čerešňový kompót (alebo aj iný, ale ja to mám najradšej s čerešňovým)
- štipku soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Ryžu zalejeme mliekom, postrašíme soľou a uvaríme do "ryžoskoroúplnemäkka". Treba občas pomiešať, ochutnať a hlavne sledovať, aby neprihorela kvôli nedostatku mlieka. Mám vyskúšané, že ten liter na to množstvo ryže je akurát a keď sa všetko mlieko „stratí“ a ostane pekná hustá kaša, ryža je uvarená tak, ako má byť. Pre istotu ale treba mať poruke ešte nejaké mlieko na prípadné doliatie.
*Zapneme rúru, aby sa vyhriala, kým budeme pripravovať ryžu.
*. Odstavíme z ohňa, necháme trošku vychladnúť, ale naozaj iba trošku, s teplou kašou sa pracuje lepšie ako so studenou. Do ryže vmiešame maslo, cukor, vanilínový cukor a tri žĺtky.
* Z troch bielkov (mali by byť studené) si ušľaháme sneh a také dve tretiny primiešame k ryži. Zvyšok zatiaľ odložíme do chladničky.
* Do ryže ešte primiešame odkvapkané čerešne (šťavu si necháme v chladničke) a celé to vylejeme do maslom vymastenej zapekacej misy.
* Celé dielo poručíme do rúk všemocnej rúry a necháme ho tam piecť asi 40 minút – kým okraje nezačnú slabučko hnednúť. Vyberieme z rúry, ktorú ale ešte nevypíname.
* Z chladničky vytiahneme odložený zvyšok snehu, pridáme k nemu lyžicu cukru a ak treba, ešte trošku prešľaháme. Navrstvíme na nákyp a šupneme do rúry ešte na takých 10-15 minút, kým snehová čiapočka nechytí ružovohnedú farbu.
* Ja to dávam na tanier teplé, nie horúce a polievam si to studenou šťavou z čerešňového kompótu, ktorú riedim 1:1, keďže ryža je už dosť sladká. Okraje aj povrch je nádherne chrumkavý a vnútro je ako ryžový koláčik, žiadna nepríjemná, mazľavá hmota.

ryza zaliata mlieckom
Treba miesat, lebo mozete vyhodit hrniec ;)
uz skorouvarena :)
Toto vsetko vmiesame do kase, teda vajicka len 3 a najlepsie bez skrupin ;), ceresne bez pohara a kostiek atd ;)
mnam, ja by som to uz nemusela ani zapekat...
Uz nalozene a pripravene na tepelny kupel.
asi o 40 minut vyberieme a oblecieme zupan v podobe snehu z bielkov.
konecneeeeeee :) sneh sme este chvilku zapiekli a mozeme slintat, kym vychladne.
pooblievame ceresnovou stavickou a sup do bruska, dobru chut :)