Vynikajúce, prekladané zemiakové pagáče z kysnutého cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto: 1 kg hladkej múky špeciál, 2 žĺtka, 2dcl oleja, 4dg droždia, čajová lyžička soli, 7dcl vlažného mlieka plnka: 4-5 stredne veľkých uvarených zemiakov, 1 Hera, soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetky suroviny na cesto zmiesime a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, vyvaľkáme na hrúbku prsta a nastrúhame naň na väčšom strúhadle Heru, ktorú sme nechali dobre stuhnúť v chladničke. Na Heru rovnomerne nastrúhame uvarené, vychladnuté a ošúpané zemiaky. Posolíme. Preložíme a necháme 20 minút odpočinúť. Potom ešte dvakrát rovnakým spôsobom preložíme. Rozvaľkáme, vykrajujeme stredne veľké pagáče, zamriežkujeme a potrieme vajíčkom. Dáme piecť do vyhriatej rúry (ja dávam na 200°C). Dobrú chuť :)

1. potrebné suroviny
2. všetky suroviny na cesto dáme do misky a poriadne vymiesime (ja používam mixér, je to rýchle a cesto super vymiesené :) )
3. zemiačiky sú už skoro uvarené :)
4. cesto máme vymiesené
5. ja používam misku rýchlokysku :), ak nemáte, tak prikryť utierkou a šup na teplé a suché miesto
6. a takto krásne nám vykyslo (robila som z polovičnej dávky, inak je cesta o dosť viac)
7. cesto vyklopíme na pomúčenú dosku...
8. rozvaľkáme asi na hrúbku palca...
9. nastrúhame Heru...
10. .. na Heru zemiaky, posolíme (ja dávam dosť soli, keďže do cesta ide málo)
11. a pekne cesto preložíme
12. ...po 20 minútach zase preložíme a potom ešte raz
13. rozvaľkáme....ja mriežkujem už cesto (je to rýchlejšie :) )
14. vykrajujeme asi takéto veľké pagáčiky...šup na plech (dávam na papier), potrieť vajíčkom , posoliť a piecť
15. .. a hotovo. Vychladnúť a papať :) PS: z horúcich riadne bolí žalúdok... ;)