Slnečnicový chlieb

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 1 bochník: 1 kocka droždia; 500 ml vlažnej vody; 1 kg pšeničnej celozrnnej múky; 1 ČL soli; 3 PL slnečnicového oleja; 50 g slnečnicových semienok; olej na vymastenie plechu

POSTUP PŘÍPRAVY

Kvások pripravíme z droždia rozmiešaním v 500 ml vlažnej vody dohladka. Múku a soľ vysypeme do misy, prilejeme kvások, olej a vymiešame na hladké cesto. Podľa potreby pridáme múku alebo vlažnú vodu. prikryté necháme 45 minút na teplom mieste kysnúť. Cesto vymiesime na pomúčenej doske a pritom zapracujeme slnečnicové semienka (2 PL odložíme bokom). Bochník položíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do väčšej vymastenej chlebovej formy. Povrch posypeme zvyšnými semienkami a necháme ďalších 25 minút kysnúť. V rúre vopred vyhriatej na 220 st. C pečieme 60 až 70 minút.