Zemiakový chlieb

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 1 bochník: 200 g deň vopred uvarených zemiakov; 500 g polohrubej múky; 1 kocka droždia; 1 ČL kryštálového cukru; 300 ml vlažnej vody; 150 ml cmaru; 1 PL soli; 2 PL oleja

POSTUP PŘÍPRAVY

Kvások pripravíme z rozdrobeného droždia, ktoré s cukrom rozmiešame vo vlažnom cmare dohladka. Zakryjeme a necháme 10 minút odstáť. deň vopred uvarené zemiaky ošúpeme a roztlačíme na kašu. Pridáme múku, soľ, 300 ml vlažnej vody, kvások a vypracujeme tuhé cesto, do ktorého miesením zapracujeme olej. Bochník uložíme do vymastenej formy a necháme na teplom mieste 30 až 40 minút kysnúť. Pečieme v rúre vopred vyhriatej na 200 st. C asi 1 hodinu. Upečený chlieb vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.