Zemiaky na kyslo



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g očistených na kocky nakrájaných zemiakov, 1 stredne veľká cibuľa (nemusí byť), 1 bobkový list, 3 guličky čierneho korenia, soľ, 2,5 dcl smotany na varenie, 2 polievkové lyžice hladkej múky, na dochutenie 1 čajová lyžička kryšt. cukru, 2 polievkové lyžice octu, 1-2 čajové lyžičky vegety a kto ma rád, môže ešte pridať pokrájaný kôpor, výborne dochutí jedlo.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na kocky nakrájané zemiaky zalejeme vodou (vody tak aby bola len trochu nad zemiakmi), pridáme bobkový list, guličky čierneho korenia a soľ, toto všetko varíme kým nie sú mäkké zemiaky. Potom si pripravíme zátrepku: vymiešame 2,5 dcl smotany na varenie s 2 pol. lyžicami hladkej múky a vlejeme to k uvareným zemiakom i k tomu vývaru, necháme zovrieť, potom hneď dáme 1 čajovú lyžičku kryšt. cukru, 2 polievkové lyžice octu (ja používam vinný ocot) a vegetu (ja používam pikantnejšiu). Necháme prevrieť a už je to hotovo.
Ako prílohu podávame opečenú klobásku, vajíčka alebo sviečkovú zo zabíjačky.