Perník s kokosovými kôpkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KOKOSOVÉ KôPKY: 1 pohár práškového cukru * 100 g strúhaného kokosu * 4 bielka * PERNÍKOVÉ CESTO: 1,5 pohára polohrubej múky * ½ pohára oleja * 150 g marmelády * ½ pohára práškového cukru * 4 žĺtka * 1 vajce * 1,5 dcl smotany alebo mlieka * 1 lyžica perníkového korenia * 1 lyžička sódy bikarbóny * K TOMU: 3 lyžice mletej kávy * tuk a múka na vymastenie plechu *

POSTUP PŘÍPRAVY

Tomuto sa hovorí "ROZCVIČKA PRED VIANOCAMI" :-)) Ak ma náhodou vyhlásite za nesvojprávnu, nevadí. Tento koláčik Vám prevonia na Vianoce celý byt a bude ho žalostne málo... zvlášť v prípade, ak odložíte kúsok aj Ježiškovi, Dedovi Mrázovi, Santa Clausovi, či Mikulášovi.... Ak máte doma kobylky alebo húsenice, ktoré zjedia všetko, čo príde pod ruku... tak Ježiško môže o perníčku s kokosovou kôpkou iba snívať...

1. Vajíčka si rozklepnite do dvoch mís. Najlepšie bude, ak rozdelíte bielky od žĺtkov.
2. Žĺtka vyšľahajte s cukrom do peny.
3. Pridajte marmelédu a postupne olej - stále miešajte mixérom.
4. Do zmesi primiešavajte pomaly múku.
5. Pridajte veľkú lyžicu perníkového korenia, a sódu bikarbónu alebo prášok do pečiva.
6. Ak máte cesto moc husté, pridajte zo deci-dva mlieka alebo smotany na šľahanie. Cesto na chvíľku odložte a ideme si urobiť cesto na kokosové kopce.
7. Chopíme sa bielkov, ktoré na nás čakajú v mise a pridáme práškový preosiaty cukor. Šľaháme do peny. Pena - "to znáčiť" - tuhá pena, ktorá ostane sedkať na metličke.
8. Do tejto tuhej peničky pomaly všľaháme kokos. Samozrejme, strúhaný, ak pridáte celý kokosový orech, metly Vám vyletia až na povalu.
9. Na vymastený a vymazaný plech urobíme kopce kokosovej hmoty.... asi takto... alebo radšej takto...
10.... alebo takto....
11. Dievčence, tento krok nevynechajte ani za svätého Izidora: kôpky posypte mletou kávou.
12. No a skúste nevynechať ani tento bod programu: perníkové cesto navrstvite pomedzi kokosové kopčeky.
13. Môže to vyzerať hocijako - trebárs ako tento môj pokus.
14. Potom to troška špachtličkou vyrovnajte, aby sa koláč rovnomerne upiekol a šups s ním do horúcej rúry.
15. Perník som piekla pri 170 stupňoch asi 35 minút.
16. No a na záver: keby náhodou Ježiškovi ostalo, tak sa určite uspokojí s jedným kúskom, pretože popri toľkým miliardám deťom asi nebude mať viac času zdržať sa dlhšie. Dobrú chuť!