Pikantná grécka zmes

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

750g kuracích pŕs (vhodné je aj 500g jahňacieho stehna),
5 PL oleja,
zmes korenia "GYROS",
2 cibule,
4 strúčiky cesnaku,
soľ, mleté čierne korenie, chilli,
korenie "tzatziki",
1 kelímok bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany,
1 šalátová uhorka,
šťava z 1/2 citróna,
petržlenová vňať,

POSTUP PŘÍPRAVY

Mäso umyjeme a pokrájame na pásiky. V oleji rozmiešame 2-3 lyžičky korenia "gyros" a pridáme citrónovú šťavu, vlejeme na mäso, poriadne zamiešame, prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na 3hodiny odležať na chladné mieto.

Pred varením si pustíme pravú grécku hudbu a zatancujeme "sirtaki" ... :D

Cibule nakrájame na kolieska, 2ks cesnaku na plátky a spolu opražíme na olivovom oleji. Pridáme odležané mäso s marinádou, sprudka opečieme. Dochutíme soľou, čiernym korením, štipkou (alebo väčšou štipkou, komu ako chutí...) chilli. Môžme podliať vodou, ale tú necháme úplne odpariť. Varíme do mäkka, na konci posypeme petržlenovou vňaťou.

Omáčku s "tzatziki" si pripravíme tak, že uhorku umyjeme, ošúpeme a postrúhame bez jadierok na veľkých okách strúhadla. Je dobré nechať ju chvíľu postáť v sitku, aby prebytočná voda odkvapkala... Ostatné 2ks cesnaku ošúpeme a prelisujeme. Spolu s uhorkou zamiešame do jogurtu, príp. kyslej smotany a pridáme tak 2-3 lyžičky korenia tzatziki. Omáčkou prelejeme pripravené mäso.

Ako prílohu podávame opekané zemiaky, ryžu, hranolky alebo žemľu.

Dobrú chuť!!