pečené jablko a chrumkavé mandle "á la mode"



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

tento recept je z receptára pribaleného k olivovému oleju a naozaj vám ho veľmi odporúčam vyskúšať, podáva sa ešte horúci na studenej zmrzlinke a je neskutočne dobrý. ja by som kľudne aj tú zmrzlinu oželela a spráskala celý pekáč len tak, "bez ničoho" mňaaaaam........................................ takže ingrediencie:3 polievkové lyžice (PL) olivového oleja, 4 mäkšie jablká, vhodné na pečenie, ošúpané, zbavené jadrinca a nakrájané na tenké plátky, pol šálky hnedého cukru ( v našom prípade trstinového ), 2 PL polohrubej múky, 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva, 3/4 šálky nakrájaných mandlí, zmrzlina podľa chuti

POSTUP PŘÍPRAVY

väčšinou robievame z dvojnásobnej dávky, lebo je to fantastické a aj tak sa zje polovica ešte pred servírovaním zmrzliny :-DDD
uvedené suroviny sú cca na 6 porcií.

vyhrejeme rúru na 180 stupňov. vymažeme pekáč olejom ( my dávame ten trochu menší teflonový, nie ten s klasickými rozmermi - myslím, že veľkosť nie je ani veľmi podstatná ) ošúpané jablká nastrúhame na tenké plátky a naukladáme ich na dno pekáča.
v ďalšej mise premiešame múku, hnedý cukor a prášok do pečiva - poriadne, hlavne, aby sa ten PDP rozptýlil rovnomerne, aby ho potom nebolo v tých jablkách cítiť. pridáme olivový olej a mandle. miešame, dokiaľ sa zmes nespojí - vyzerá to asi takto :-)
v pôvodnom recepte sa píše, že "rozlejte" zmes rovnomerne na jablká, no z predchádzajúceho obrázku vyplýva, že vzhľadom na konzistenciu zmesi by bolo to "rozlievanie" pomerne komplikované :-D ale takto to vyzerá stále, nezľaknite sa, tak to aj má byť, preto spomínané rozlievanie nahradíme jednoduchým rovnomerným navrstvením masy na jablká. pečieme cca 30 min alebo tak dlho, než jablká zmäknú a horná vrstva dostane zlatohnedú farbu.
a tu mi chýba fotka upečených jabĺčok, keďže vo víre oslavy sme to my organizátori nestíhali dokumentovať :-(
no tu je aspoň výsledok - zmrzlinku ozdobíme ešte teplými jablkami a iným podľa vlastnej fantázie a časových možností , napr. my čoko polevou a lístkom medovky a podávame.
verím, že to teraz, v zmrzlinkovej sezóne, vyskúšate a že vám to bude chutiť :-))))