Ríbezľový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g ríbezlí* 200g masla * 180g práškového cukru * 1 vanilkový cukor * štipku soli* 4 vajcia* 350g polohrubej múky* 170g pomletých mandlí (alebo iných orechov )* 1/2 balíčka prášku do pečiva* * * Smotanový krém: 2 vajcia* 200g šľahačkovej smotany* 40g práškového cukru* 3 PL pomletých mandlí* 2 PL hladkej múky***

POSTUP PŘÍPRAVY

...dolu...

..maslo s cukrom vyšľaháme dopenista,pridáme vanilku,štipku soli a POSTUPNE po JEDNOM vajcia..
..každé vajce zašľahať zvlášť..
..múku zmiešame s pomletými mandľami,kypriacim práškom a pridáme do vyšľahanej hmoty..
..zmiešané cesto...
..rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech-hlboký ( v recepte bolo uvedené,že na menší plech,a ja som dala na plech s rozmerom 36*24 a piškota narástla dosť vysoká,tak nabudúce dám do hlbokého,len dúfam,že potom nebude príliš nízka-uvidím )
..nezabudnite odobrať 2 PL z múky,ktorá ide do cesta,a posypte nimi ríbezle,zabránite ich prepadnutiu na dno koláča...mala som to napísať na začiatok,ale čo už...
..na cesto uložíme ríbezle..
..pripravíme si smotanový krém: žltky rozmiešame s práškovým cukrom a šľahačkovou smotanou ( ja som trochu prešľahala,ale nie do tuha-len trochu)
..pridáme z bielkov vyšľahaný tuhý sneh..
..pomleté mandle a hladkú múku..
..krém vylejeme na koláč,zarovnáme ...
..a pečieme v rúre vyhriatej na 160°C asi 40-50 minút..
...pocukrujeme práškovým cukrom a hotovo. :-)))