Viedenská torta podľa "mňa"

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 vajec, 5 lyžíc cukru, 4 lyžice pol.múky, 1/2 prášku do peč., 2 lyžice kakaa
1 smotana na šľahanie, 1 kvalitná čokoláda na varenie 100 g
300 g červeného bobuľového ovocia (ja som dala ríbezle, ale dobré sú aj jahody, maliny, môžu byť aj mrazené), cukor podľa chuti a podľa druhu ovocia, 3 červené tortové želé

POSTUP PŘÍPRAVY

Smotanu na varenie dáme pomaličky zohrievať a pridáme na kocky polámanú čokoládu, nesmie sa to variť, keď sa začnú ukazovať bublinky varu, odstavíme a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Po vychladnutí dáme na noc do chladničky. Tortový korpus si môžeme upiecť tiež v tento deň, odložíme si ho do druhého dňa zabalený do igelitu, alobalu. Rozrežeme na dva pláty ostrým nožom.Ja ho robím takto: bielky vyšľahám zvlášť, pridám cukor, ďalej šľahám, potom pridám žĺtky, opatrne zamiešam múku s pr. do pečiva a kakaom a upečiem v tortovej forme.
Na druhý deň dáme variť bobuľové ovocie s cukrom podľa chuti, nesmie sa to rozvariť, aby bolo vidieť kúsky ovocia,tortové želé rozmiešame v troche vody a prilejeme k ovociu. Miešame, kým skoro vychladne, budeme vidieť, kedy začne tuhnúť a vtedy nalejeme na spodnú časť korpusu. Priložím vrchnú časť, jemne pritlačím a odložím do chladu. Parížsku šľahačku vyšľahám do tuha a navrstvím na celý povrch a jemne potriem aj bok. Môžeme dozdobiť čokoládovými hoblinkami, alebo ovocím, ktoré sme použili na náplň. Je to fakt dobré, tá zmiešanina kyslastého ovocia a nie veľmi sladkej šľahačky. Bohužiaľ, foto nemám.