České ovocné kysnuté knedlíky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g poloh.múky, 270-300ml mlieka, 1/2 droždia, soľ, 2 PL kr.cukru, 1 vajce + maslo a na vrch mak, orechy, tvaroh -podľa chuti

POSTUP PŘÍPRAVY

Milujeme ovocné knedlíky - buchty, hlavne tradičné české kynuté knedlíky, takže tu je pre Vás jeden skvelý recept od mojej českej svokričky..........

Pripravíme si klasika kvások - do teplého mliečka dáme trošku cukru a kvasnice. Necháme vzísť kvások. Zatiaľ do misy preosejeme múky, pridáme cukor podľa chuti, soľ a rozkvedlané vajíčko. Pridáme kvások a zamiešame cesto. Necháme vykysnúť. Po vykysnutí cesto buď premiešame s ovocím a robíme - gule, buchty, knedlíky, alebo si cesto rozdelíme na štvorčeky a naplníme. Ja som mala čerešne, a keďže to je malé ovocie, nechcelo sa mi každu jednu baliť, tak som si umyté čerešne dala do vykysnutého cesta a premiešala. Rukou som si z misky odoberala a na pomúčenej doske vytvarovala knedlíky. Cesto sa lepí, ale to nevadí, pracujeme s múkou a potom to je OK. Do veľkého hrnce dáme zovrieť vodu a pokiaľ sa rozvarí, tak nám knedlíky podkysnú. Do vriacej vody dáme knedlíky - záleží aký veľký je hrniec, ja som dala 10ks, ale treba počítaťs tým, že knedlíky ešte narastú. Varíme 4min, potom otočíme a varíme ďalšie 4 min. Potom ich vyberiem, hneď páradlom prepichne, aby vyšla para a riadne potrieme maslom.
Podávame buď s makom, tvarohom.........

Prajem dobrú chuť!