Tvarohový zázrak



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potrebujeme:
Tortový korpus:
• 60 g polohrubej múky
• 20 g maizeny
• 1/2 ČL kypriaceho prášku
• 2 vajcia
• 100 g práškového cukru
• 1 PL oleja
• 2 PL vody papier na pečenie a tuk na vymastenie tortovej formy
• šľahačku na ozdobenie
Plnka:
• 6 plátkov želatíny
• 500 g jemného nízkotučného tvarohu
• 350 g smotany na šľahanie
• 200 g práškového cukru
• 2 PL citrónovej šťavy
• 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:
1. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a okraje potrieme tukom. K 2 žĺtkom pridáme 2 PL vody a dobre premiešame. Potom pridáme cukor a vyšľaháme do peny. Nakoniec vmiešame olej. Do žĺtkovej peny pridávame striedavo preosiatu múku zmie¬šanú s maizenou a kypriacim práškom, a tuhý sneh z bielkov; cesto opatrne premiešavame.
2. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 15 minút pri teplote 180/160 °C. Tortový korpus po miernom vychladnutí vyložíme z formy a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť.
3. Zatiaľ si pripravíme plnku: Želatínu namočíme vo vode. Z napučanej želatíny zlejeme zvyšnú vodu a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli. Smotanu vyšľaháme do tuha. Tvaroh vymiešame s cukrom, citrónovou šťavou a postrúhanou citrónovou kôrou. Pridáme želatínu, premiešame a potom zľahka vmiešame šľahačku.
4. Vychladnutý tortový korpus po obvode narežeme a pevnou niťou rozrežeme na dva pláty. Spodný plát dáme na podnos, priložíme obvodový kruh tortovej formy, ktorý vyložíme papierom na pečenie a nalejeme plnku. Keď začne plnka tuhnúť, zakryjeme ju vrchným plátom a dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom uvoľníme kruh formy a tortu ozdobíme šľahačkou.