Figové miňonky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO č. 1 - 6 ks vajcia, 5 PL múka polohrubá, 2 PL kakaa, 6 PL cukor krupica, 2 ČL prášok do pečiva, 1 PL olej, CESTO č. 2 - 3 ks vajcia, 75 g cukor krupica, 1 ČL instantná káva (prášok), 100 ml voda, 100 g masla,100 g čokolády, 150 g múka polohrubá, 1/2 bal prášok do pečiva, 2 poháre džemu, 250 g figy sušené, MLIEČNY MARCIPÁN - 100 - 150 g mlieko sušené Laktino zelené, 100 - 150 g cukor práškový, 1 ks bielok, 1 - 2 ČL sirup kukuričný,amaretto,30 g maslo, ČOKOLÁDOVÁ POLEVA - cca 200 g čokoláda várová, tuk

POSTUP PŘÍPRAVY

POSTUP v obrázkoch

Cesto 1: Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuha, postupne pridávame cukor, keď je sneh pevný, pridáme žĺtka + olej, premiešame a nakoniec múka (môže byť aj špaldová) + kakao + PDP. Vylejeme na plech vyložený papierom. Upečieme na 180°Celzia cca 15 - 20 minút. Figy zalejeme vriacou vodou, necháme chvíľku odstáť, potom scedíme.
Cesto 2: Kávu zalejem vriacou vodou, pridáme do nej maslo + čokoládu, necháme rozpustiť, dobre vymiešame. Bielka vyšľaháme so štipkou soli, postupne pridáme cukor, potom žĺtka + čokoládovú zmes + múka (môže byť aj špaldová) + PDP, vylejeme na malý plech vyložený papierom na pečenie a dáme na 180°C piecť 15 - 20 minút.
Vychladnuté druhé cesto potrháme, pridáme pokrájané figy, malý pohár džemu a premiešame. Ja som pridala aj nasekané orechy, ktoré mi ostali z pečenia čokoládových tyčiniek, bolo ich cca 40 g.
Prvé cesto otočíme, odstránime papier, potrieme džemom a navrstvíme figovú plnku, uhladíme a dáme do chladu.
Pripravíme si mliečny marcipán, ja som robila zo sto gramov, ale mala som ho len-len, takže nabudúce určite zo 150 g. Kukuričný sirup som kúpila v zdravej výžive a mám ho len na tento účel, osvedčil sa mi viac ako med, pridávam postupne, amareto veľmi opatrne, ak vám marcipán ostane riedky, neostáva nič iné len pridať mlieko a cukor. Rozvaľkáme ho na požadovanú veľkosť a pomocou valčeka ho prenesieme na vrch figovej plnky.
Dáme do chladu. Potom pokrájame na kocky.
Pripravíme si čokoládovú polevu rozpustením čokolády a tuku vo vodnom kúpeli, čokoláda musí byť hustá. Tu som použila ceru, ale keď som robila pre nás, dávala som kokosový tuk. Kocku si pomocou vidličky namočím a dám na tácku vyloženú papierom na pečenie. Dáme do chladu.
Stuhnuté kocky som ešte dozdobila pomocou tej istej čokolády a malých ozdôb. Opäť dáme stuhnúť, potom vložíme do mufinkových košíčkov.
Nachystané na oslavu.