Burgyňáky - pagáče z cukrovej repy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g hl.múky, 50g kr.cukru, 80g klasického masla, 20g droždia, cca 300ml mlieka, štipka soli, menšia cukrová repa, 5 PL maku

POSTUP PŘÍPRAVY

Burgyňová sezóna je v plnom prúde, preto pridávam náš tradičný a dlhoročný recept na pagáče.

Najskôr si uvaríme očistenú a umytú burgyňu. Alebo ju na mlieku podusíme, alebo burgyňu neuvaríme vôbec :-D mám vyskúšané všetky verzie a zakaždým robím inak.

Potom si pripravíme cesto: urobíme si klasický kvások - do letného mliečka dáme štipku cukru a droždie.Necháme postáť. Múku preoseje, pridáme cukor podľa chuti, nie veľmi, lebo repa bude sladká, soľ, roztopené maslo, mak a repu postrúhanú najemno. Pridáme hotový kvások a vypracujeme cesto. Podľa potreby dolejeme mlieko alebo pridáme múku. Cesto má byť akurát :-) ani nie riedke ani nie husté.
Necháme kysnúť, u nás tak cca 45min. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieská - pagáče. Ukladáme na plech s peč. papierom alebo tef.podložkou. Necháme chvíľu podkysnúť, potom trošku popicháme vidličkou a potrieme maslom alebo olejom. Pečieme na 180*C cca 15 min. záleží však od rúry, preto radšej sledujte.

Prajem dobrú chuť :-)