Burgyňové pagáče - řepánky mojej českej svokry :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g hl.múky, 50g kr.cukru, 80g klasického masla, 20g droždia, cca 300ml mlieka, štipka soli. Plnka: menšia cukrová repa, 5 PL maku mletého alebo aj nemletého, 50g masla, 250ml mlieka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Burgyňové pagáče sa u nás pečú vždy na jeseň, ale klasické pagáče, že uvarená repa ide do cesta. Tieto má rád môj manžel, a u nich sa pečú tak, ako buchty, s cukrovou plnkou vo vnútri.

Takže, urobíme si klasický kvások - do letného mliečka dáme štipku cukru a droždie.Necháme postáť. Múku preoseje, pridáme cukor podľa chuti, nie veľmi, lebo plnka bude sladká a soľ, roztopené maslo. Môžeme pridať do cesta aj vajíčko, ale nie je podmienkou. Pridáme hotový kvások a vypracujeme cesto. Podľa potreby dolejeme mlieko alebo pridáme múku. Cesto má byť ako na buchty. Necháme kysnúť, u nás tak cca 45min.

Pripravíme si plnku. Repu očistíme, umyjeme a postrúhame. Na masle chvíľu orestujeme. Potom podlejeme mliekom a dusíme. Nakoniec pridáme mak - záleží od nás, aký máme radi, či mletý alebo nemletý.

Po vykysnutí cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolesá, ktoré plníme cukrovou plnkou. Ako buchty ich zavinieme, otočíme a uložíme na plech podkysnúť. Pred pečením potrieme olejom alebo maslom. Môžete aj vajíčkom, ale my to nemáme radi. Pečieme na 180 *C cca 20 min, záleží však od rúry, preto radšej sledujme.

Prajem dobrú chuť :-)