Šťavnatý závin jablkovo- orechový, tvarohový



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

*lístkové cesto * 1kg jabĺk *200g mletých orechov *2x5 lyžíc smotany *150g tvarohu *1pomaranč *škorica a cukor podľa chuti *trošku rumu(štamprlík) *vajíčko na potretie *tuk na vymastenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Klasický, ale veľmi šťavnatý, závin z lístkového cesta je vhodný pre každú vekovú aj krvnú skupinu. Lístkové cesto by sa nemalo stáčať do vnútka koláča, lebo sa rozmočí, vsiakne vodu a šťavu. To potom pôsobí nedopečene. Na strúhanie jabĺk používam metódu pre nás lenivšie....no veď si pozrite postup.
Orechovo-jablkovú plnku som obkukala z knihy Kuchyňa plná fantázie.

Umyté malvice, teda jablká, si rozpolíme na štvrtinky a zbavíme jadrovníkov.
Jablká také neolúpané chytíme za kožičku a pritlačíme na strúhadlo....a ťaháme hore - dolu...a strúhame.
...a kožička (šupka) nám ostane v ruke....tú odhodíme... Ide to dobre a rýchlo. Je to vhodné aj pre Sašku a jej stále krásne nechtíky... :)
Keď máme jablké nastúhané, pridáme k nim na kúsky pokrájaný pomaranč.
Troška škorice a cukor podľa chuti....premiešame.
Tvaroh si zmiešame s cukrom...tiež podľa chuti jabĺčok. Ak máte jablká sladké, nedávajte veľa cukru.
Do pomletých orechov si pridáme rum...
a 4-5 lyžíc smotany.
Zmes premiešame a vložíme k nej 3/4 z jabĺk.
zamiešame... no pravdu povediac, vyzerá to ako....?
Zvyšné jablká zmiešame s tvarohom.
Cesto si rozvaľkáme a prekrojíme na 3 tenšie pláty. Kraj kažého posypeme strúhankou.
Na strúhanku dáme plnky....mne vyšlo takto...
Cesto preložíme len raz...okraj si potrieme vajíčkom, aby sa lepšie prilepil a nevytiekla nám plnka. Potrieme vajíčkom a urobíme dieročky, aby mala kadiaľ odchádzať para.... :)
Pečieme vo vyhriatej rúre zhruba 25 minút na 200 stupňov.
Po upečení necháme vychladnúť a môžeme podávať.