Maroškova torta k 1. narodeninám



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1. cesto (na plech): ***8 celých vajec, ***100g medu***150g práškového cukru***160g polohrubej múky*** 2. cesto (do tortovej formy): *** 4 celé vajcia *** 120g práškového cukru *** 1 PL kakaa ** 80g polohrubej múky Krém: *** 250 g masla *** 2 žĺtky *** 120 g medu *** 100g práškového cukru *** 1 PL rumu *** 750 ml plnotučného mlieka *** 2 balíčky Zlatého klasu *** 2-3 čajové lyžičky kakaa

POSTUP PŘÍPRAVY

Na prvé cesto (na plech) vymiešame žĺtky s medom a cukrom, pridáme preosiatu múku a sneh z bielkov. Upečieme ho na plechu a vychladnuté cesto pokrájame na 4 rovnaké pásy. Druhé cesto (do tortovej formy) upečieme tiež ako piškótu. Vychladnuté cesto prekrojíme.
Čiže máme 4 svetlé pásy piškótového cesta a dva kruhové kakaové cestá. Na plnku vymiešame maslo s medom a cukrom do penista. V mlieku rozšľaháme žĺtky a Zlatý klas, uvaríme hustú kašu a za občasného miešania necháme vychladnúť. Vychladnutú kašu potom rozšľaháme s maslom a rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice vmiešam ešte kakao, do druhej rum.
Polovičné množstvo svetlého krému natrieme na spodnú polovicu okrúhleho korpusu. Pásy svetlého cesta (pečeného na plechu) natrieme kakaovým krémom. Do stredu natretého kakaového korpusu so svetlým krémom položíme zvinutý pás svetlého cesta a postupne ho obtočíme ostatnými pásmi. *** Poznámka: Použite ako pomôcku rám otváracej tortovej formy, ktorú položíte na pripravený kakaový korpus, ked začínate ukladať od stredu zvinuté piškótové cestá. Tento rám, ak budete hotové, udrží formu hotovej torty, kým nestuhne. *** Navrch tejto rolády natrieme druhú polovicu svetlého krému, prikryjeme okrúhlym korpusom a dajte stuhnúť. Ďalej ľubovoľne ozdobte.
Určite pridám fotopostup, pretože to môže znieť komplikovane, ale v skutočnosti je to jednoduché. Recept som vyskúšala a prebrala z časopisu Nový čas pre ženy - súťaž o najlepšiu tortu. Táto vyhrala, je jednoducho dobrá.