Višňová štrúdľa



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 300g hladkej múky, 125g masla (Hera, Palmarin), 1 žĺtok, 12 PL mliekaPLNKA: višne, cukor, škoricový cukor (škorica), strúhanka, maslo (na pokvapkanie)

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup je naozaj veľmi jednoduchý a cesto chutí tak veľmi klasicky, aké len moja babička vedela. Dávka múky vám postačí na 2 nohy :-)

prichystáme si suroviny....našťastie ich nie je veľa - také recepty milujem :-)
preosiata múka + hera + žĺtok + mlieko = dobre vymiešame rukou, z čoho nám vznikne také tuhšie lepkavejšie cesto
ak by sa nám cesto zdalo trošku redšie (keby sa nám podarilo uliať viac mlieka), a nedrží tvar guličky, pridáme trochu múky. Malo by byť však trochu lepkavé. Vždy však musí byť také, aby sa dalo normálne rozvaľkať.
a takto dajako by to malo oddychovať v chlade asi 20min, ja som si zatiaľ odkôstkovala višňe, a pokračujeme ďalej..
Cesto si rozdelíme na 2 časti a začíname vaľkať. Na pekný tenký plát cesta naukladáme kopec višní, posypeme cukrom, škoricovým cukrom, strúhankou a roztopeným maslom.
Cesto preložíme (ja som mala toľko višní, že som nemohla točiť, len som preložila a zasunula pod spodok) a veľmi, naozaj veľmi, opatrne preložíme na vymastený plech.
To isté urobíme aj s druhou polovičkou cesta a dáme na plech. Nezabudnite potrieť obe nožičky roztopeným maslom.
dáme do trúby a pečieme pri teplote 180C asi 35min. Záleží od skúseností s trúbou a či máte radi chrumkavejšie, alebo bledšie štrúdle :-)
a tu je naša štrudlička....cesto je tenulinké, takže netreba to dlho piecť, my máme radi skôr bledší odtieň :-)
posypeme práškovým cukrom (lebo višničky sú kyselé jak šťúr) a necháme vychladnúť
DOBRÚ CHUŤ!!!! (už som z nej stihla 2x odhryznúť) Inšpiráciu som našla v Slovenke, kde recept "Čerešňová štrúdľa", poslala p.Renata z Banoviec nad Bebravou. Ďakujem aj ja :-)