TRIKOLÓRA *****



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Piškóta: 10 vajec, 10PL polohrubej múky, 10PL kryštálového cukru – upečieme dve piškóty z piatich vajec.............................Šľahačková masa:1L vody, 4x 250ml smotany na šľahanie, 40g agaru ( rastlinná želatína), 250g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor.......................... červené potravinové farbivo a džem

POSTUP PŘÍPRAVY

Oddelíme si 5 bielkov od žĺtkov, vyšľaháme bielka, pridáme 5 PL kryšt. cukru, vyšľaháme do tuhej peny, jemne vmiešame žĺtka a nakoniec po lyžiciach 5 PL polohrubej múky, cesto vylejeme na plech s nízkym krajom vyložený papierom na pečenie a upečieme asi na 200°C, upečieme aj druhú piškótu.
Po upečení stiahneme papier a necháme piškóty vychladnúť, potom ich spojíme pikantným džemom
Pripravíme si plnku: prevaríme vodu s agarom, cukrom a vanilkou, potom z tekutiny odoberieme asi 100ml a dáme Zbytok tekutiny rozdelíme na dve rovnaké časti. Vyšľaháme dve šľahačky a spojíme s jednou polovicou tekutiny. Na piškótu položíme rám nalejeme šľahačkovú masu a necháme stuhnúť. Medzitým si vyšľaháme ďalšie dve šľahačkové smotany, tiež spojíme s tekutinou, ktorú sme si zafarbili na ružovo červenou potravinárskou farbou. Nalejeme na skoro stuhnutú bielu šľahačkovú masu a zase necháme stuhnúť. Nakoniec si odloženú tekutinu zafarbíme na červeno a nalejeme na ružovú šľahačkovú masu. Zákusok necháme poriadne stuhnúť a krájame na úhľadné kocky.

Bude aj obrázkový postup

najprv si upečieme dve piškoty z piatich vajec, vyšľaháme si bielka do tuha, pridáme cukor a došľaháme, potom pridáme žltka, jemne premiešame a nakoniec po lyžiciach múku, vylejeme na plech s nízkym krajom ( veľký) vystlaný papierom na pečenie, po vychladnutí, jeden plát potrieme džemom a priložíme druhým plátom piškoty
tuto som si pripravila rám, ktorý mám špecialne vyrobený na takéto koláče, aby nestiekla plnka mimo piškoty, dá sa vyrobiť podomácky aj z kartonu, ktorý obalíme do alobalu , alebo z veľmi hrubeho alobalu.
Keď sme sa s rámom popasovali, prevaríme vodu s agarom a cukrom. Občas premiešame, aby nestuhol, keď je už vlažný, doberieme si z neho asi 200ml a zvyšok rozdelíme na dve časti ( budeme mať po 400ml). Varenie agaru som nefotila, je to číra tekutina, tak by na fotke nebolo nič vidieť.
počas chladenia agaru, vyšľaháme 500ml šľahačky, ktorú pomaly pridáme do polovlažného agaru ( prvých 400ml) a nalejeme na piškoty do rámu
zarovnáme a ideme šľahať druhých 500ml šľahačky
prifarbíme si agar červenou potravinovou farbou ( ďalších 400ml) , môže byť ešte červenší, lebo ak pridáme druhú časť vyšľahanej šľahačky zružovie a mal by byť trochu ružovejší ako mám ja, zafarbíme na riadne červeno aj odložených 200ml agaru na polevu
do červeného agaru pridáme vyšľahanú šľahačku a vznikne takto pekne ružovučká šľahačka
navrstvíme na bielu šľahačkovú masu a zarovnáme
kým sme sa hrajkali s dvoma šľahačkovými masami,určite nám stuhol agar na polevu, tak si ho v mikrovlnke trochu rozpustíme, tak aby sa dal naliať na ružovú šľahačkovú masu
nalejeme červený agar na ružovú šľahačku, toto robíme veľmi šikovne, lebo skoro tuhne
nakrájame na kocky asi 5x5 cm
agar sa vraj dá nahradiť aj touto želatínou, ja som to ale neskúšala, poradila mi to jedna pani cukrárka, že ona robí tento koláčik len s touto želatínou , ale na 1L tekutiny použije 3 sáčky tejto želatíny, v návode je jeden sáčok na 500 ml vody, dúfam, že som pomohla aspoň takto, kto vyskúša s touto želatínou dajte prosím vedieť, či to funguje a aké s tým budete mať skúsenosti, Ď. Eva