Skvelé špargľové risotto so slaným syrom a panchettou (slaninou)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

rozpis je na 2 porcie : 1 250 ml hrnček ryže na risotto (napr. Arborio, Carnarolli, ...), 1 stredná cibuľa, 100g panchetty v kuse (talianska slanina - môžeme nahradiť prerastenou oravskou slaninou), 1/2 zväzku zelenej špargle (príp. bielej . cca 8 - 10 kusov), olivový olej, 7 dl zeleninový vývar, soľ, korenie, 50g strúhaného parmezánu, 50-70g slaného syra (môžeme nahradiť napr. ricottou alebo mascarpone), 1,5 dl suchého bieleho vína

POSTUP PŘÍPRAVY

Očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu restujeme na rozohriatom olivovom oleji, pridáme očistenú a na cca 1 cm nakrájanú špargľu - cca 3 cm zo spodu odkrojíme drevnatú časť (hlavičky odložíme nabok - použijeme ich na dozdobenie) pokrájanú panchettu alebo oravskú slaninu, restujeme 2-3 minúty, pridáme neumytú ryžu, premiešame, restujeme 2-3 minúty, pridáme vínko, miešame a restujeme asi 4 minúty, pokiaľ sa neodparí alkohol, následne po častiach pridávame teplý vývar a za stáleho miešania varíme pokiaľ nie je ryža uvarená, ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením, nakoniec vmiešame strúhaný parmezán a slaný syr (ricottu, mascarpone), vypneme oheň, premiešame a podávame ... ozdobíme hlavičkami špargle, ktoré sme 2-3 minúty varili vo vriacej vode - ja som povarila vo vývare, ktorý som pridávala do ryže .... výbornéééééé