♥ Sacherova torta ♥



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

I keď je tu receptov na túto dobrôtku mnoho, žiadny nie ja takýto ako tento "môj"/...i keď ani tak celkom nie môj - už pred rokmi som si ho odpísala od jeho autorky, pani Cukrárky Jožky Zaukolcovej/. Je fantastická, pretože tam nejde žiadna "ťažká" čokoláda, či margarín alebo maslo... to jej dodáva ľahkosť a mäkkosť, pričom si zachováva neskutočnú čokoládovú chuť. ♣♣♣ Budeme potrebovať: 8 bielkov, 4 žĺtky /podelím sa s malým trikom: keďže do mnohých mojich polievok treba dávať žĺtka, tak bielky nevyhadzujem, ale si ich hneď za čerstva dávam do nádobky a následne do mrazničky. Potom sa dajú využiť buďto sem do Sacherky alebo do snehových pusiniek či makroniek... stačí ich nechať rozmraziť v chladničke/. 210g kryštálového cukru, 70g hladkej a 40g hrubej múky, 50 g kvalitného /najlepšie holandského/ kakaa, 80g oleja.

POSTUP PŘÍPRAVY

Bielky si vyšľaháme do polotuha, potom prisypeme cukor a došľaháme dotuha. Múky zmiešame dokopy spolu s kakaom. K bielkom zašľaháme žĺtky /mixér dáme na najnižšiu rýchlosť/, prilejeme olej a zľahka vmiešame múčnu zmes. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme na 180°C cca 40 minút. ku koncu kontrolujeme špajdľou, aby sa nám cesto nelepilo... nechceme ho surové, ale ani suché. Dáme vychladnúť. Potom tortu prekrojíme na tri časti, každú natrieme lekvárom /ja používam malinový alebo z lesného ovocia, skrátka kyselkavý/.

A teraz ďalší typ: pokiaľ ste použili čerstvé vajíčka a zostali vám z cesta 4 žĺtky, prisypte si k nim 150g kryštálového cukru, nad parou šľahajte cca 15 minút, pridajte 100g nalámanej horkej čokolády a nechajte vychladnúť. Potom vyšľahajte s 250g masla a obtrite vrch aj boky torty, pekne vyhlaďte a tortička sa môže poliať čokoládou... alebo s ganache, tak ako ja: smotanu na šľahanie privedieme po bod varu, vypneme, nalámeme 250g čokolády na varenie, necháme zmäknúť /ale nemiešame!/ a potom, keď je mäkká vymiešame dohladka. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a polejeme tortu... Necháme v chlade oddýchnuť a môžeme sa do nej pustiť...