♠ Domáce sušienky ♠



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 šálka = 200ml *** 3 šálky hladkej múky, 1,5 šálky kryštálového cukru /môžeme nahradiť trstinovým cukrom/, 1 vanilkový cukor /namiesto neho môžeme vyškriabať 1/2 vanilkového struku/, 400g ovsených vločiek, 1 kypriaci prášok do pečiva, 250g masla /alebo Hery/, 3 vajcia, 1 dl mlieka, kokosová múčka alebo mleté orechy na zahustenie a podľa chuti: hrozienka, kandizované či sušené ovocie nakrájané nadrobno, nasekané orechy, oriešky či mandle, slnečnicové alebo ľanové semienka, posekaná čokoláda...

POSTUP PŘÍPRAVY

Múku zmiešame s kypriacim práškom a ovsenými vločkami. Vajcia vyšľaháme s maslom a cukrom, pridáme múčnu zmes, mlieko a podľa chuti hrozienka, ovocie, semienka, čokoládu /asi za dve hrste/ a vymiesime tuhšie cesto. keď sa nám zdá riedke zahustíme 1-2 hrsťami kokosovej múčky alebo mletých orechov.



Po častiach odoberáme z cesta a na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm, vykrojíme kolieska alebo ováliky, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie /kľudne natesno, pretože sa pri pečení neroztečú/ a pečieme na 200°C približne 12-15 minút /do ružova/ vo vnútri zostanú mäkké a na povrchu pevné, ale nie tvrdé. Necháme vychladnúť a odložíme do dózy.



Mne vyšlo 100ks koliesok s priemerom 5 cm.