Výborné zapekané hrušky plnené Nivou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

rozpis pre 2 osoby : 1 väčšia pevnejšia hruška, 20g syra s plesňou výraznejšej chuti (Niva, Gorgonzola), 10g vlašské orechy, 1 sušená figa, 20g strúhaného parmezánu, 1/2 PL jablčný ocot, 1 PL med, 2 klinčeky, 1/2 citróna, cca 3 PL vody, šalát podľa chuti (rukola, polníček, čerstvý špenát)

POSTUP PŘÍPRAVY

inšpirácia od Pyca z knihy Moje jedlo 2 ... chuťovo výborné jedlo ... rúru si dáme vyhriať na 190°C ... figu pokrájame nadrobno a namočíme do misky s vodou, orechy posekáme alebo pomeliem, zmiešame s 1 PL medu, parmezánom a plesňovým syrom. Hrušku umyjeme, po dĺžke rozkrojíme na polovicu, vyberieme jadrovník, a lyžičkou opatrne vydlabeme dužinu aby na okrajoch ostalo trocha dužiny, ktorá bude držať hrušku počas pečenia - hrušky ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou. Do orechovo-medovo-parmezánovej zmesi pridáme nadrobno pokrájanú dužinu z hrušiek a scedené figy, premiešame a zmesou naplníme polovice hrušiek. V miske zmiešame jablčný ocot, 1 PL medu, roztlčené klinčeky a vodu. Hrušky uložíme do zapekacej nádoby, podlejeme 2/3 pripravenej zálievky a v rozhorúčenej rúre pečieme asi 20 minút. Potom hrušky oblejeme zvyškom marinády, rúru prepneme na funkciu gril a pri teplote 230°C zapekáme cca 5-6 minút. Po upečení vyberieme, necháme chvíľu odstáť. Šťavu z pekáča zlejeme, dáme schladiť do mrazničky a schladenou polejeme šalát, na ktorý uložíme upečené hrušky ... alebo dáme do menšieho hrnca, prilejeme 0,5 dl portského a 0,5 dl bieleho vínka, kvapku balzamikovej redukcie a na sporáku vyredukujeme na 1/2, pridáme kúsok studeného masla a máme výbornú omáčku na poliatie ... mňam