Jednoduchý domáci chlebík



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 hrnčeky hladkej chlebovej múky T650 (objem hrnčeka 300 ml), 1 hrnček ovsenej múky (rozmixovala som ovsené vločky na múku), 1 a 1/2 hrnčeka teplej vody, 1/2 kocky čerstvé droždie, 2 lyžičky soli, 1 lyžička kryštálového cukru, za hrsť semiačok (rôzne druhy - sezam, slnečnica, ľan)

POSTUP PŘÍPRAVY

Najprv si urobíme kvások. Do pol hrnčeka teplej vody pridáme 1 lyžičku kryštálového cukru a droždie. Počkáme, kým sa nám urobí kvások.

Do nádoby si dáme múku (hladkú chlebovú a ovsenú), soľ, 1 hrnček teplej vody, ľanové, sezamové a slnečnicové semiačka a hotový kvások. Všetko spolu zhnetieme a necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.

Medzitým si vyhrejeme rúru na 220°C a dáme do nej nádobu, v ktorej budeme chlebík piecť (aby sa nahriala). Ja som piekla v smaltovanom hrnci s priemerom 20 cm (chlebík nie je veľký).

Ak je hrniec horúci, opatrne ho vyberieme, vymastíme ho maslom a mokrými rukami vypracujeme z cesta bochník, ktorý preložíme do hrnca. Vrch posypeme semiačkami (slnečnicové, sezamové, ľanové). Hrniec prikryjeme a chlebík pečieme pol hodinu. Potom pokrievku dáme preč a odokrytý chlebík pečieme ešte 15 až 20 minút. Po vybratí z rúry bude chlebík trošku tvrdší, ale po krátkej chvíľke bude chrumkavučký a chutnučký.

Toto bola moja prvotina, a už som si nakúpila aj iné druhy múk, z ktorých budem piecť chlebík, ale aj pečivo. Ak to vyjde, tak to sem pridám :)

P.S. My sme ho zjedli ešte za tepla. Nevedeli sme odolať.