*** FANTASTICKÉ ŠIŠKY, + tip ako na plnenie šišiek,aby vyzerali pekné ako z obchodu;) Cesto, ktoré sa nenapije olejom ***



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

*cca 700g hladkej múky *250 ml mlieka *1 droždie, alebo sušené droždie, kto je ako zvyknutý *4 PL krupicového cukru *100g rozpusteného masla ( nie margarín ani olej) *3-4 vajíčka podľa veľkosti, alebo 2 celé a 2 žĺtky ( ja dávam celé 4 menšie vajcia)

POSTUP PŘÍPRAVY

*Pripraviť si kvások, alebo v prípade sušeného droždia ( ja dávam 1,5 balíčka Oetker droždia) zmiešať iba s múkou.
*Zo všetkých surovín si vypracovať cesto, nechať vykysnúť.

* samozrejme okrem plnených šišiek móžete robiť čisté, do ktorých zatilačíte prstom a spravíte jamku, alebo si cesto trhat a robit malé guličky, nechat nakysnúť, dajú sa potom obalit v školici, orechoch s cukrom alebo máčať do džemu

POSTUP NA PLNENÉ ŠIŠKY:
*Cesto si rozvaľkáme na hrubšie!! na hrúbku do 1 centimetra.
*Pripravíme si 2 poháre či iné vykrajovátka, jedno z nich musú byť ale o niečo menšie!! ( ja používam pohár na vodu a o niečo menší vínový pohár ) - veľkosti si prispôsobte želanej veľkosti šišiek.
*na polku cesta si väčším pohárom naznačím kolieska, a polku cesta vykrojím, tiež tým väčším pohárom.
* na naznačené kolieska v ceste dám džem, nutellu..... prikryjem vykrojeným kolieskom, a MENŠÍM pohárom to teraz celé vykrojím - tým sa tieto dve kolieska pekne spoja, šiška potom nemá tie kraje ako keď lepíme pirohy :))
* šišky nechám ešte cca 30 min podkysnúť. Krásne sa dvihnu, a vyzerajú ako tie z obchodu
* pečiem na dostatočnom množstve oleja. Nenapijú ho veľa, naozaj nie sú vôbec mastné.
* hotové, už nie veľmi teplé poprášim cukrom.
Dobru chuť

INFO:
* mlieko nehriať na horúco, max do 30 st. aby sa kvások nesparil - nevykysne...
* vsetky suroviny mať izbovej teploty, aj mlieko
* vyprážať naj v hrnci, šišky potrebujú veľa oleja - ako keď sa robia langoše, že v oleji plávajú, nedotýkajú sa dna ako na panvici

:)