Zemiaková bomba po balkánsky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1kg zemiakov *2vajíčka * soľ *troška muškátu *200g polohrubej múky PLNKA: *1balík mrazenej balkánskej zeleniny (kľudne aj inej) *200g mletého mäska * 2 lyžice strúhanky *1 žľtok *soľ, mletá paprika, tabasco *2 červené papriky *200g tvrdého syra *5vajec *kyslá smotana *sójová omáčka *60g masla alebo tuku *4 polievkové lyžice sladkej smotany

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento zaujímavý receptík som našla v Kuchyni plnej fantázie. Je to kniha, ktorú som dostala od mojej mamky, aby som sa naučila variť aj exotickejšie jedlá. Budem skúšať rôzne receptíky a prinášať ich Vám tu na MMB.

Zemiaky umyjeme a v uvaríme ich v šupke (25minút). Zlejem. ošúpeme a prelisujeme alebo nastrúhame najemno. Necháme vychladnúťa asi 250g si odložíme v zakrytom hrnci.
Zvyšné zemiačiky zmiešame s vajíčkami....
múkou...
muškátom a soľou. Husté cesto je dobré, až keď sa nelepí na ruky. Potom ho necháme odležať v zakrytej miske.
Mleté mäsko zmiešame s 2 lyžicami strúhanky, žĺtkom, dochutíme soľou, korením, paprikou a tabascom. Dobre vymiešame a vytvarujeme malé guľky.
Vajíčka, kyslú smotanu rozhabarkujeme a dochutíme sójovou omáčkou.
Nakrájame si papriky a nastrúhame syr.
Mrazenú zeleniny dáme variť do osolenej vody. Precedíme a necháme odkvapkať.
Vyvaľkané cesto (5mm) preložíme do vymastenej formy, prevysajúce okraje orežeme a odložíme na prikrývku formy.
Na dno položíme polovicu zeleninky....
syr....
mäsové guľky...
zeleninku a syr....
zalejeme vajíčkovou smotanou.
Prikryjeme cestom a upečieme na 200 stupňov cca. 40minút.
Po upečení vyberieme. Zvyšné zemiakové cesto dáme do hrnca na mierny oheň a za stáleho miešania so zvyšným maslom a smotanou popražíme. Zemiakovú zmes dáme do zdobiaceho vrecka a vyzdobíme ňou BOMBU. Zapečieme 5 minút na 180 stupňoch.
Dobrú chuť! Ja som nezdobila, lebo hlad je hlad... :)