Výborná *pôstna* kapustnica



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kyslá kapusta, soľ, korenie, bobkový list, sušené hríby, sušené slivky, cibuľa, hladká múka, sladká červená paprika, cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

... u nás sa odjakživa na štedrý večer podáva pôstna kapustnica - bez mäsa, klobásy aj bez smotany - je to recept ešte po babke - a pretože som takýto recept nikde nenašla - posúvam ďalej - možno niekoho osloví - množstvá som zámerne neuvádzala, pretože každý robí iné množstvo - u nás sa robí cca 3,5 litra : kyslú kapustu (cca 400 g) dáme do hrnca aj so šťavou, zalejeme vodou (cca 2 litre), jemne osolíme, pridáme sušené hríby, bobkový list a varíme pokiaľ kapusta aj hríby nie sú mäkké (cca 35 minút), potom vložíme sušené slivky (10-15 kusov) a varíme ďalej ... medzitým si urobíme zápražku z 1 cibule, bravčovej masti alebo oleja, 1 kopcovitej PL hladkej múky a 1/2 ČL sladkej mletej papriky, jemne osolíme, okoreníme, prevaríme a asi 1/2 prepasírujeme do variacej sa polievky ... premiešame, v prípade potreby dochutíme soľou, korením a cukrom, prevaríme ... a hotovo môžeme podávať ... ja som tentoraz robila deň vopred, aby sa chute prepojili ... táto je u mňa TOP, chutí mi viac ako s mäsom a klobásou - môžem ju jesť celé sviatky