Cesnakáče...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

recept som si vypočula od jednej kuchárky, vyskúšala a nepoznám lepšiu prílohu k mliečnym /kyslým/ polievkam...potrebujem cca 800g hladkej múky, 1 kocku čerstvého droždia, 3-4dl teplej vody, 2 ČL soli, 1 ČL kryštálového cukru, 2 PL oleja... 100g masla, 5 strúčikov cesnaku 1-2 ČL soli, môže byť aj 125g bryndze

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misky nasypeme múku /najskôr asi 700g/, prisypeme cukor, rozmrvíme droždie, na kraj nalejeme olej a nasypeme soľ, nalejeme vodu /najskôr stačí 3 dl, pridávame podľa potreby/ , vymiesime cesto, ktoré podľa potreby buď zriedime vodou alebo zahustíme múkou /malo by byť redšie, úplne vláčne, v miske sa trochu "rozlieva"/... Cesto necháme prikryté utierkou nakysnúť na teplom mieste asi 30 minút.



Na plnku si zmiešame zmäknuté maslo so soľou, pretlačeným cesnakom a kto má rád môže pridať aj bryndzu...



Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 2 cm, natrieme plnku /nemusí byť úplne dokonale rozotretá, stačí len tak, aby bolo všade/, zvinieme do rolády, nakrájame na štvorce /keďže cesto je naozaj redšie, tak sa na doske "rozvalí"/, každý štvorec prekrojíme na trojuholníky a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie /oceníte, keď plnka bude pri pečení vytekať/, dáme hneď so rúry vahriatej na 180°C a pečieme do zlata... asi tak 30 minút. Ešte teplé pomažeme olejom alebo rozpustenou bravčovou masťou.