Výborná nepečená jablková torta ... s kvapkou brandy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na formu priemeru 20 cm : 1 kg očistených a na kúsky pokrájaných jabĺk, 4 PL hnedého alkoholu (brandy, koňak, ... ) - ja som použila Metaxu, 1 vanilkový alebo karamelový puding, 1 ČL korenia na jablkový závin príp. škorica či škoricový cukor, hnedý cukor na dochutenie podľa kyslosti jabĺk, šťava z jedného citróna, celozrnné piškóty alebo sušienky (ja som tentoraz použila dlhé cukrárske piškóty ktoré mi zvýšili z receptu na Tiramisu a chcela som ich minúť), 250 ml kyslá smotana, vanilkový cukor, mletú škoricu, 250 ml vody

POSTUP PŘÍPRAVY

... receptík z knihy Sladkosti od ktorých sa nepriberá ... ako inak mnou jemne upravený ... je to *vytunovaná* klasika ... aj postup je viac-menej tradičný, jablká očistíme a pokrájame na kúsky, dáme do hrnca, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme brandy alebo iný hnedý alkohol a chvíľu dusíme ... netreba sa báť, alkohol sa odparí a zostane len príjemný podtón v plnke, keď pustia šťavu pridáme vodu a za občasného miešania varíme kým nie sú jablká mäkké ... následne ich roztlačme mačkadlom na zemiaky ... v hrnčeku rozmiešame puding s 2 dl vody, vlejeme do jablkovej zmesi a povaríme cca 2-3 minúty, odstavíme zo sporáka ... medzitým si do tortovej formy uložíme prvú vrstvu piškót - dlhé cukrárenské piškóty sa mi osvedčili, cez noc krásne zmäkli ale pritom si držali svoj tvar - z určitého uhla torta vyzerala ako z pečeného korpusu, takže aj nabudúce ich použijem - polovicu plnky nalejeme na piškóty, a postup ešte raz zopakujeme ... tortu necháme vychladnúť a na vychladnutú rozotrieme kyslú smotanu zmiešanú s vanilkovým cukrom alebo medom a necháme najlepšie cez noc stuhnúť v chladničke ... pred podávaním posypeme mletou škoricou