Skvostná francúzska cibuľačka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 veľká biela cibuľa, 1/2 PL kryštálového cukru, 1 cca 1/2 cm plátok masla, 1 dl kvalitného bieleho vína, 1 PL hladkej múky, cca 1 liter vývaru (zeleninový, kurací, ...), 1 ČL sušeného tymianu, soľ, čerstvo mleté čierne alebo biele korenie, a asi 5 cm kus kôry z tvrdého syra - ideálne z parmezánu alebo Grany

POSTUP PŘÍPRAVY

... začíname tradične ... cibuľu očistíme, prekrojíme na polovicu a pokrájame na tenké polkolieska, ktoré sa nám krásne rozpadnú na jednotlivé pásiky ... v hrnci rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a cukor a restujeme pokiaľ cibuľa nezačne hnednúť - trvá to asi 20-25 minút, podľa sily plameňa, do opečenej cibule pridáme víno a necháme pár minút variť, pokiaľ sa nevyvarí alkohol ... poprášime 1 zarovnanou lyžicou hladkej múky, premiešame, 2 minútky opražíme, zalejeme vývarom, dochutíme soľou a čiernym korením, pridáme sušený tymian ... a tu prichádza zlatý klinec varenia - do polievky vložíme kúsok kôry z kvalitného syra - ideálne parmezánu alebo Grany ... túto fintu mi poradil talian Gigi, ktorý má u nás predajňu talianskych špecialít - odvtedy si vždy na tento účel odkladám zvyšky parmezánu či Grany, ktoré by som dovtedy vyhadzovala, pretože sú tak tvrdé, že sa nedajú ani strúhať ani krájať ... musím povedať, že syr, ktorého chuť sa počas varenia vyvarí do polievky dá tejto polievočke fantastickú chuť ... pred podávaním zvyšok syra vyberieme, podávame s bagetkou zapečenou s kvalitným voňavým syrom alebo len samotnú ... je úúúžasnáááááá