Slivkový koláč (z Lidla)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 200 g hladkej múky, 80 g práškového cukru, 100 g zmäknutého masla, 1 vajce, štipka soli; Plnka: 1 kg čerstvých sliviek, 100 g kryštálového cukru, 500 ml pomarančového džúsu, 1 vanilkovy puding; Posýpka: 1 vanilkový cukor, 1 lyžička mletej škorice, 30 g kryštálového cukru, 50 g hrubej múky, 25 g roztopeného masla

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto:
Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny a rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a v chladničke necháme odstáť asi 30 minút. Odležané cesto rozvaľkáme medzi potravinovými fóliami do tvaru formy na pečenie s hrúbkou asi 1 cm. Cestom vystelieme celé dno tortovej formy a vytvarujeme aj okraje.

Plnka:
Odkôstkované slivky spolu s cukrom a trochou džúsu podusíme domäkka. V 100 ml džúsu si rozmiešame puding a pridáme ho k slivkám (ak máte príliš šťavnaté slivky - pridajte 2 pudingy aby bola plnka pevnejšia). Prilejeme aj zvyšný džús a povaríme do zhustnutia. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Vychladnutú slivkovú plnku rovnomerne navrstvíme na cesto.

Posýpka:
V miske si najprv zmiešame suché ingrediencie. Potom prilejeme roztopené maslo a opäť premiešame. Koláč bohato posypeme posýpkou a pečieme v predhriatej rúre približne 30 minút pri 180 °C.