Mrkvová torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 250 g masla, 200 g trstinového cukru, 4 vajíčka (žĺtka a bielka zvlášť), šťava z jedného pomaranča, 170 g hladkej múky, 1 kopcovitá lyžička kypriaceho prášku, 170 g mletých orechov, 1 lyžička mletej škorice, pol lyžičky mletého zázvoru, štipka mletého muškátového orieška, 230 g strúhanej mrkvy, Krém: 250g mascarpone, práškový cukor, citrónová šťava Ozdobenie: mandľové lupienky, marcipán, potravinárske farby

POSTUP PŘÍPRAVY

Maslo vyšľaháme s cukrom, pridávame po jednom žĺtka, potom šťavu z pomaranča. Múku zmiešame s kypriacim práškom, škoricou, zázvorom, muškátovým orieškom a orechmi - pridáme do zmesi. Všetko spolu premiešame. Rúru predhrejeme na 180°C. Bielka vyšľaháme dotuha so štipkou soli. Mrkvu umyjeme, očistíme, nastrúhame a pridáme do zmesi. Premiešame a nakoniec opatrne primiešame aj vyšľahanú bielkovú penu. Cesto nalejeme do tortovej formy, uhladíme a dáme piecť na cca 45 minút. Po upečení necháme chvíľku vychladnúť, vyberieme z formy.

Na krém vyšľaháme 250g mascarpone s práškovým cukrom (tak od oka a podľa chuti a môžeme pridať aj pár kvapiek citróna). Krém nanesieme na tortu, posypeme mandľovými lupienkami a ozdobíme mrkvičkami vymodelovanými z marcipánu.