... najúžasnejší kysnutý koláč ... nadýchaný s chrumkavou posýpkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 šálky mlieka, 1/2 šálky oleja, 1/2 šálky kryštálového cukru, 1 balíček sušeného droždia, 4 a pol šálky hladkej múky, 1/2 ČL sódy, 1/2 ČL prášku do pečenia, 1/2 ČL soli ... na posýpku : cca 40g zmäknutého masla, za 2 hrste ovsených vločiek jemne mletých, cca 2 PL celozrnnej múky, 2 PL hnedého cukru a 1 CL škorice alebo korenia na jablkový závin

POSTUP PŘÍPRAVY

... hľadala som kysnuté cesto so sušeným droždím, nakoľko som iné doma nenašla a objavila som toto úžasné cesto, ktoré síce nebolo pôvodne určené priamo na liaty kysnutý koláč - ale riskla som to a výsledok je fantastický ... koláčik je ľahučký ako obláčik ... vyskúšajte ... v menšom hrnci zohrejeme mlieko, olej a cukor, kým sa cukor nerozpustí (trvá to len pár minút) ... necháme vychladnúť pokiaľ nebude mlieko vlažné ... následne mlieko vlejeme do veľkej misy, kam sme dali 4 šálky múky a droždie ... cesto vymiesime varechou a necháme zakryté kysnúť 1 hodinu ... po hodine prisypeme zvyšok múky (t.j. pol šálky), prášok do pečiva, sódu a soľ. Všetko znova zmiesime a vylejeme na pekáč vymastený olejom a naolejovanými rukami roztiahneme po plechu (z tejto dávky mi vyšiel 1 klasický veľký pekáč a 1 malý cca 30 cm x 20 cm) ... uložíme ovocie (ja som dala višne, ríbezle, maliny, čučoriedky a zopár mirabeliek) ... posypeme posýpkou ... pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 25 - 30 minút ... pokiaľ nie je vrch jemne do zlatista upečený ... koláčik je fantastický ... vrelo odporúčam

... verzia s 1/3 špaldovej múky, marhuľovo-slivkovo-višňovo-ríbezľový ... a rovnako výborný