JAMAJKA REZY s domácou marcipánovou hmotou ***** - luxusný zákusok z čias minulých



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

PIŠKOTA SVETLÁ: 4 vajíčka, 4 PL polohrubej múky, 4PL kryštálového cukru ( potrebovať budeme 2 krát ) * PIŠKOTA KAKAOVÁ: 4 vajíčka, 3PL plohrubej múky, 4 PL kryštálového cukru, 1PL kakao * KRÉM: 4 vajíčka , 250g práškového cukru, 1 PL gustinu, 2 x 250g masla , 100g čokolády * KOKOSOVÁ HMOTA: 200 ml mlieka, 200 g pr. cukor, 250 g kokosu, 100 g hrozienok a asi 1 dl rumu, na spevnenie dávam aj pol balíčka želatíny, lepšie sa to krája * MARCIPÁN NA OBALENIE: 400 g sušeného polotučného mlieka, 400 g práškového cukru, 6-8 lyžičky oleja, 6-8 lyžice pšeničného sirupu, určite by sa dal použiť aj iný sirup napr. kukuričný nebo jačmenný......( tentoraz som mala kukuričný slad ) trochu teplej vody (asi 30-50 ml) ale s vodou veľmi pomaly a opatrne, mandľová aróma, ešte budeme potrebovať na podsypávanie solamyl. * NA OZDOBU: 50g masla s trochou práškového cukru, kandizované čerešne, pikantný džem

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Upečieme klasické piškoty.
2. Pripravíme marcipán: V mise spojíme spojíme všetky suroviny, kukuričný sirup z lyžice nestierať, nechať volne stiecť, vodu pridávame podľa potreby, hmota po dôkladnom vypracovaní má byť ako plastelína, pred použitím je najlepšie si ju dať na hodinku - dve v potravinovej fólii do chladničky.
3. Kokosová hmota: zohrejeme mlieko , pridáme cukor a do horúceho prisypeme kokos, pridáme hrozienka rum a želatínu rozpustenú v troche teplého mlieka.
4. Príprava krému: nad parou rozpustíme čokoládu, vo väčšej miske tiež nad parou vyšľaháme celé vajíčka s práškovým cukrom a gustinom asi 15 minút, keď sa začnú robiť bublinky a je masa hustá, pridať rozpustenú čokoládu, ešte 5 minút šľahať, necháme za občasného miešania vychladnúť a nakoniec zmiešame so 425g masla, ktoré si predšľaháme v inej miske !!!!! Zvyšných 75g masla ešte budeme neskôr potrebovať. Hotový krém v miske rozdelíme na tri časti. Z jednej časti krému pridáme po 2PL krému k tým dvom. Takže budeme mať dve väčšie a jednu menšiu dávku krému.

Postup:
Svetlú piškotu si položíme na dosku, natrieme jednou časťou čokokrému, potom dáme hnedú piškotu, natrieme pikantným džemom, na ten natrieme kokosovú hmotu, na ktorú natrieme druhú časť čokokrému a nakoniec položíme svetlú piškotu. Keď už máme koláč poskladaný rezy si pripravíme tak, že si narežeme 4 rovnaké pásy (budú asi 6 cm široké a aj vysoké asi 6 cm ) a teraz do tej tretej menšej dávky krému zašľaháme tých zvyšných 75g masla. Týmto krémom potrieme tenučko všetky 4 pásy. Marcipánovú hmotu rozdelíme na 4 časti ( asi po 220 – 250 g potrebujeme na potiahnutie jedného pásu ). Vyvaľkáme na obdlžnik asi 18cm široký a dlhý podľa pásov. Pri vaľkaní marcipán podsypávame solamylom, nešetríme , prebytočný solamyl pekne utierkou, alebo kuchynskou servítkou oprášime. Obalíme marcipánom postupne všetky pásy koláča. No a potom už len narežeme rezy ozdobíme maslovým krémom a kandizovanou čerešňou.
TIPY: marcipán v chlade vydrží aj dva mesiace. Keby stvrdol v mikrovlnke ho jemne nahrejeme, prepracujeme a použijeme. Sirup do marcipánu použijeme biely, čím bude tmavší, tým bude hmota žltšia. Práškový cukor, ktorý použijeme do marcipánu 2-3 krát preosejeme. Najlepšie sa vaľká na pracovnej doske kuchynskej linky - nelepí sa na ňu ( samozrejme dobre umyjeme a osušíme ). Keď miesto normálneho sušeného mlieka dáme kokosové, bude hmota biela , ale záleží aj od farby sirupu. Vraj to funguje aj bez sirupu. Toto som neskúšala.

ako deti sme chodili na tento zákusok do cukrárne, žiaľ všetko dobré sa časom vytráca z našich životov