nakladané sušené paradajky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

takto sme to robili my minulé leto a sú výborné :-) dávam tu tento recept, lebo do tých ajkiných cestoviniek sú ako stvorené :-)))presné množstvá surovín nepíšem, lebo všetko robievame len odhadom:paradajky - pozor, treba ich dosť, na takú menšiu fľaštičku aj zo dva plechy, soľ (nemusí byť, väčšinou ani nedávam), olivový olej, cesnak - tiež dosť, posekaná zelená vňať - napr. bazalka alebo petržlen

POSTUP PŘÍPRAVY

paradajky si nakrájame na cca 7mm hrubé plátky ( aj hrubšie, kľudne aj 1cm ) a poriadne ich vysušíme - pozor, je to dôležité, aby sa potom nepokazili. my sme ich sušili v sušičke, ale dá sa to aj v rúre.
keď sú usušené, pripravíme si čisté fľaštičky, na spodok nalejeme trošku olivového oleja, dáme trochu soli, vrstvu paradajok, na to trochu prelisovaného cesnaku a vrstvu zeleného. na to opäť paradajky, cesnak, zelené atď. až po vrch, hore necháme tak 2cm voľného priestoru. snažíme sa dávať vrstvy pomerne na tesno. celé to zalejeme olivovým olejom tak, aby sme pokiaľ možno nenechávali bubliny. príp. môžme zalievať olejom aj priebežne. fľašu dobre zatvoríme a uložíme na chladnejšie miesto - my sme to mali pre istotu v chladničke. takto musia aspoň tri-štyri mesiace postáť, aby sa chute spojili, až potom ich môžeme používať.

paradajky sú skvelé do rôznych cestovín, šalátov, gréckych alebo talianskych jedál. olej potom nevyhadzujte, je krásny voňavý a pri varení mu určite nájdete uplatnenie :-))))

toto sú nachystané ingrediencie - sušené paradajky, panenský olivový olej, posekaná petržlenová vňať, trpasličia bazalka, pretlačený cesnak a cesnak na kolieska - ten vyzerá vo fľaši pekne dekoratívne :-)
a takto postupne vrstvíme všetky prísady a prelievame olivovým olejom - pozor, spotreba oleja je prekvapivo vysoká...
a hotoloooo :-)))))