Vietnamske SPRING ROLLS (jarné rolky)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 bal. (250 g) ryžového papiera, 550-600 g mletého bravč. mäsa (najviac sa mi osvedčilo plece), cca 28 g sušených čiernych húb (u mňa Judášovo ucho), 1 poriadne veľká a 1 stredná cibuľa, 1 veľká mrkva, 1 kaleráb, 55-60 g ryžových rezancov (nie vaječné), 1 vajce veľ. M, soľ a mčk, príp. aj sójová omáčka (nie tmavá)

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Huby zalejeme teplou (nie horúcou) vodou a po 40 minútach z nich odstánime tvrdú časť a zvyšok nakrájame na tenké pásiky podobné rezancom do polievky. Cibule si nakrájame nadrobno, opražíme na oleji domäkka (netreba dozlatista), pridáme k nim huby, poriadne túto zmes osolíme a okoreníme, a ďalej smažíme ešte asi 12 minút, pokiaľ sa masa jemne nezredukuje a chute neprepoja. Odstavíme nabok, aby nám to jemne vychladlo.
2. Koreňovú zeleninu si nastrúhame nahrubo, tiež posolíme, a po chvíli z nej vytlačíme čo najviac šťavy. Medzitým si ešte ryžové rezance zalejeme vriacou vodou a necháme postáť, pokial nezmäknú - u mňa tak 25 minút. Následne ich precedíme cez husté sitko a oblejeme studenou vodou, vyklopíme na dosku a párkrát prekrojíme, aby neboli tak dlhé.
3. Mleté mäso zmiešame vo väčšej miske s hubovo- cibuľovou zmesou, vyšťavenou zeleninou, pokrájenými rezancami a celé to hojne pokvapkáme sójovou omáčkou. Premiešame a pridáme aj vajce. Podľa chuti ešte prisypeme soľ a mčk. Miešanie neflákame, je to dôležité.
4. Ryžový papier namáčame po jednom do vlažnej vody s pár kvapkami sójovej omáčky, pričom prstami jednej ruky prechádzame po jeho povrchu, aby dobre nasal vodu a zmäkol,(ale pozor, aby neostal uplne priesvitný, ťažko sa s ním potom manipuluje a trhá sa). Položíme ho napr. na suchú utierku, vyrovnáme, a na okraj, ktorý je najbližšie, navrstvíme kôpku zmesi - stačí naozaj len málo - cca 6x1,5 cm obdĺžnik masy. Prehneme okraj cez ňu, raz zatočíme, potom po jednom prehneme na závitok aj bočné okraje a to dobre natesno, a ďalej pokračujeme v rolovaní až do konca oplátky. Takto postupujeme aj pri zvyšku ryžových oplátok - mne vyšlo celé balenie, takže 36 ks roliek, aj to len preto, lebo na začiatku som dávala veľa masy na papier a na konci zas málo, takže by tých roliek bolo možno omnoho viac.
5. Vysmážame na dostatočnom množstve oleja, pričom po vložení do oleja ich jemne poposúvame po dne panvice, aby sa neprilepili o ňu a taktiež dávame pozor, aby neboli rolky príliš blízko pri sebe, inak sa zlepia jedna o druhú a hrozí riziko prasknutia pri ich následnom oddeľovaní. Smažila som ich do zlatistohneda po oboch stranách - spolu asi 6-7 minút.
6. Podávame s ryžou, pálivou omáčkou, príp. aj sviežim zeleninovým šalátom.