Krémové ananásové kocky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Piškóta: 4 vajcia, 4 polievkové lyžice kryštálového cukru, 4 polievkové lyžice polohrubej múky, štipka soli, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 polievková lyžica oleja****\r\nPlnka: 1 liter mlieka, 8 polievkových lyžíc hladkej múky, 4 žĺtka, 2 ks vanilkový cukor, 300 g masla, 300 g kryštálový cukor****\r\n2 konzervy ananásu, marhuľový džem, 2 šľahačky, stužovač šľahačky/stužovač želatíny, biela čokoláda

POSTUP PŘÍPRAVY

Piškóta (2x): vyšľaháme si bielky so štipkou soli dotuha, pridáme kryštálový cukor a prešľaháme, potom žĺtky, prešľaháme, olej a opäť prešľaháme. Nakoniec pridáme preosiatu múku a prášok do pečiva a jemne vmiešame do snehu. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme. (každá rúra pečie inak, mne sa piškóta upečie za 15 min: 7 min. na 200°C a dopiecť na 180°C). Piškóty si upečieme 2. Prvú potrieme marhuľovým džemom a položíme na ňu druhú piškótu, ktorú si polejeme ananásovým rozvarom. Kľudne si upečte piškótu, akú zvyknete. Mne sa napr. tie čo do nich ide aj horúca voda a žĺtky sa miešajú zvlášť, nedaria.


Ananásový rozvar: dáme si variť šťavu z 2 konzerv ananásu s kryštálovým cukrom (podľa chuti). Ja som dala 4 polievkové lyžice a cvrkla som aj trošku rumovej esencie. Kľudne môžte dať aj trochu citrónovej alebo pomarančovej šťavy a chvíľu povarte. Stačí 5-7 min, nepotrebujeme hustý sirup.


Na piškóty natrieme plnku, ktorú pripravíme nasledovne: Z mlieka, cukru, múky a žĺtok si uvaríme puding a po vychladnutí do neho zašľaháme maslo. Táto plnka je krémová, nestuhne tak, že by sa z nej dali krájať úhľadné rezy, ale je krémová. Ja pečiem na veľkom plechu (32 x 40 cm), ak máte menší plech, bude vám stačiť aj menej plnky. A tí, ktorí máte radšej menej sladké, dajte do plnky menej cukru.


Na plnku rozložíme ananásové kúsky. Ananás z konzervy treba nakrájať na menšie kúsky, lebo inak sa koláčik nedá dobre krájať. Ananás totiž na krémovej plnke nejde dobre prekrojiť. (Giana je použiteľnej veľkosti, ale napr. Clever treba ešte pokrájať).


Nakoniec na koláčik natrieme vyšľahanú šľahačku so stužovačom a ozdobíme bielou čokoládou. Dobrú chuť!

Na takéto kúsky krájam ananás...