Výborná bravčová panenka pošírovaná v červenom víne

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

bravčová panenka, suché červené víno (na jeden kus panenky cca 3/4 litra alebo aj menej ak použijeme menší hrniec, ale panenka musí byť úplne ponorená), soľ, korenie, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1-2 bokové listy, 2 hrebíčky, kúsok škorice, kúsok čerstvého zázvoru (nemusí byť), celé nové korenie, celé čierne korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

... pre mňa je toto asi najlepší recept, nakoľko pri ňom vynikne jemná chuť tohto lahodného mäsa a nie je ani zložitý na prípravu, mäsko je šťavnaté a chutné ... suroviny nie sú síce práve najlacnejšie ... ale robievam tento recept asi 1 až 2x do roka, takže sa dá ... rozhodne odporúčam vyskúšať, výsledok stojí zato .. takže ideme na to : červené víno dáme do vhodného hrnca (volíme čo najmenší hrniec - taký aby doň vošla panenka a aby sme zároveň nemuseli použiť veľa vína - ja som 1 kus panenky robila v 1,5 l hrnci) ... pridáme očistenú mrkvu, petržlen, bobkový list, hrebíčky, škoricu, zázvor a celé korenie - privedieme do varu a povaríme cca 5 - 8 minút ... medzitým očistíme panenku od blán, osolíme, okoreníme ... po uvarení vína toto vypneme ale necháme na sporáku, vyberieme zeleninu, vložíme surovú panenku tak aby bola celá ponorená do horúceho vína, prikryjeme pokrievkou a necháme "pošírovať" cca 25 - 30 minút podľa veľkosti panenky, následne panenku vyberieme, zabalíme do alobalu a necháme cca 10 minút odpočívať ... následne nakrájame na porcie a podávame s prílohou podľa vlastného uváženia ... ja som dnes robila opečené zemiaky na masle a karamelizovanú mrkvu ... mňaaam ... výborné papaníčko ... zvyšné víno nevyhadzujeme - precedíme a môžeme odložiť (do chladničky či mrazničky) ako základ pre iné recepty, kde sa vyžaduje červené víno ... časť vína použijeme na omáčku - necháme zredukovať na panvici a zahustíme kúskom masla