Bostonské slimáčiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

*kvások: 100 ml mlieka, 2 a ½ lyžičky sušeného droždia (alebo ½ kocky čerstvého droždia), štipka cukru* 560 g hladkej múky špeciál, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, 2 lyžičky soli, 150 ml mlieka, 60 g masla (Hera), 2 veľké rozšľahané vajcia, kúsok masla na vymazanie plechov, 1 žĺtok a lyžica vody na potretie, na posypanie rasca, sezam, mak, hrubá soľ....

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept mám z jednej úžasnej knihy. Rada sa s vami podelím aj o ďalšie, ktoré sa chystám postupne odskúšať. Vyzerá to v postupe zložito, ale verte mi, že druhýkrát už nebudete potrebovať ani recept. Cesto si môžete nechať vykysnúť aj v domácej pekárničke, potom ho nechať dokysnúť, ako je uvedené v postupe.

Sušené droždie nasypeme do 1 dl vlažného mlieka, pridáme štipku cukru, zamiešame, necháme postáť aspoň 10 min, aby sa rozpustilo a vytvorila sa na povrchu jemná pena (miesto sušeného sa dá použiť aj čerstvé, postup je ten istý). Sušené je ale menej cítiť v pečive. Občas premiešať drevenou vareškou.
Zvyšné mlieko ohriať, pridať cukor a maslo, miešať, kým sa všetko neroztopí
Rozšľaháme si vajíčka /ja som kúpila asi z liliputky :-), tak som použila 3/
Do väčšej misy preosejeme múku, zmiešame so soľou. Do stredu urobíme priestor na tekuté prísady - vylejeme rozpustené kvasnice a maslovú zmes.
Zmiešame s múkou, najprv varechou a rukami domiesime, až vytvoríme mäkké lepkavé cesto, ktoré nejdete odlepiť z rúk :o).
Cesto sa o chvíľu „stiahlo“ a prestalo byť lepkavé. Prenesieme ho na pomúčenú dosku, miesime aspoň 5-7 min, prisypávať múku máličko, len vtedy, keď už cesto ide ťažko od dosky. Stačilo mi dvakrát jemne posypať a super sa s ním pracovalo. Cesto nesmie byť suché, ale mäkké.
Takto vymiesené hladké cesto vložíme do misy, ktorú jemne potrieme maslom aj po bokoch, trošku pomúčiť, zakryť utierkou, nechať kysnúť aspoň 1 a ½ hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.Myslím, že mňa trošku zradili kvasnice. Ale nakyslo aj tak.
vyberieme na dosku – už som ju nemúčila, trošku ho roztiahnuť a nechať tak ešte aspoň 10 min.
Rozdeliť cesto na 16 kúskov - jemne som rozvaľkala cesto na šírku 32 cm, aby sa mi lepšie odkrajovali rovnaké kúsky, na šírku 2 cm. Odkrajovať treba radielkom, aj dvakrát prejsť to isté miesto, nožom sa Vám to bude ťahať.
Každý kúsok by mal mať dĺžku 30 cm (keď som ich oddeľovala pomocou radielka, tak boli akurát do potrebnej dĺžky), skrútiť do špirály
Cesto nestláčať, jemne vytvarovať slimáčiky
spodný koniec podložiť pod cesto
a jemne ho pritlačiť, aby sa pri pečení neodtiahol.
Prikryť utierkou a nechať na doske podkysnúť ešte ďalších 30 min. Nechajte si zatiaľ zohriať rúru na 190° C.
potrieť žĺtkom /aj po bokoch/, rozmiešaným s vodou a ľubovoľne posypať. Preniesť na plech (dala som 6 kúskov na jeden plech, na ďalšie po 5) na papier na pečenie, alebo jemne potretý maslom /nie olejom/. Rúru si poznáte, tak treba odsledovať, aby sa upiekli pekne dozlatista – musí Vám po poklepaní na spodok vydať dutý zvuk. Ja som vyberala prvý plech asi niečo po 10-tich minútach. Pečú sa rýchlejšie, tak, aby sa nevysušili.
Ešte horúce potrieť mliekom. *Nechať vychladnúť na mriežke, aby horúci vzduch neostal v pečive.*
Sú senzačné – jemne sladkoslané. Potrieť syrovou penou, masielkom, so šunkou, čím len chcete. *Dobrú chuť*