Absolútne fantastické mäsové guľôčky s teriyaki omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Mäsové guľôčky: 500 g mletého bravčového mäsa, prípadne mix bravčového a hovädzieho (ja som robila z čisto hovädzieho), 1 vajce, hrsť strúhanky, 1 drvený strúčik cesnaku, postrúhaný cca 5 cm kúsok zázvoru, 2 nadrobno pokrájané jarné cibuľky, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, rastlinný olej na opekanie TERAYAKI omáčka: pol šálky sójovej omáčky, štvrť šálky hnedého cukru, pol šálky vody, 1 PL sezamového oleja, prípadne iného rastlinného), 1 PL octu (ideálne ryžového), strúhaný cca 3cm kúsok zázvoru, 2 PL kukuričného škrobu /Gustin/, 1 PL sezamu (nemusí byť - ja som ho zabudla pridať) ... Feniklovo – redkvičkovo - uhorkový šalát s pikantným zázvorovým dresingom: polovica zväzku redkvičiek, 1 fenikel, polovica uhorky, 1 kopcovitá ČL cukru, 2 PL ryžového octa, 1 PL sójovej omáčky, 1 PL sezamového oleja, prípadne olivového, strúhaný cca 3 cm kúsok zázvoru ... ryža ako príloha (jasmínová, hnedá ... ja som mala len obyčajnú a bolo to OK)

POSTUP PŘÍPRAVY

za inšpiráciu ďakujem Anetke a jej úžasnému blogu (nielen) o varení (www.anetagoesyummi.blogspot.sk) ... Dáme variť ryžu. Urobíme si mäsové guľôčky zmiešaním všetkých surovín na guľôčky a mokrými rukami tvarujeme guľôčky o veľkosti väčších vlašských orechov. Guľôčky opečieme na panvici zo všetkých strán, cca 8 minút. V miske zmiešame všetky suroviny na omáčku okrem sezamových semienok. Keď opečiete poslednú dávku mäsových guľôčok, vylejte olej z panvice, utrite ju papierovým obrúskom, vráťte do nej mäsové guľôčky a nechajte ich ohrievať na miernom plameni a nalejte na ne omáčku. Miešajte, kým omáčka neprejde varom a nezhustne vďaka škrobu. Celé jedlo nazáver posypte sezamom. Ja som dnes dala najskôr omáčku, nechala som ju jemne zhustnúť - trvá to len minútku, prisypala som guľôčky a nechala prevrieť. Na výborný šalátik umyjeme a pokrájame zeleninu - fenikel na mesiačiky, reďkovku na kolieska a uhorku na polkolieska a zalejeme ju dresingom, ktorý vytvoríme zmiešaním surovín určených na dresing. Bol to môj prvý počin s čerstvým feniklom ale oplatilo sa ... super šalátik.