Kuracie špízy Teriyaki s mrkvovo-brokolicovým šalátom ... výbornééééé



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

ŠPÍZY - pre 4 osoby : 4 kuracie prsia alebo 4 vykostené kuracie stehná bez kože, 8 špajdlí s ostrým koncom, 4 PL sójovej omáčky, 3 PL ryžového octu, 1 PL hnedého cukru, 4 cm kúsok zázvoru - postrúhaný, 2 PL sezamového oleja (prípadne iného podľa chuti), 2 ČL sezamu (nemusí byť) ŠALÁT : 1 menšia hlava brokolice, 4 mrkvy, pol zväzku čerstvého koriandru (prípadne petržlenová vňať), hrsť arašidov, šťava z 1 limetky, 2 PL rybacej omáčky (ak ju nemáte, tak ju nahraďte soľou), 2 PL oleja (arašidový, sezamový, slnečnicový), 1 PL ryžového octa, 1 PL nastrúhaného zázvoru, 1 ČL cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Inšpirácia opäť od Anetky z blogu s miernou obmenou (nemala som koriander, u nás sa prosto nedá zohnať, takže som dala petržlenovú vňať, a rybiu omáčku som nahradila soľou) ale na chuti to neubralo ... ako všetko čo som od nej skúšala ... výýýýýbornééééééé, preto posúvam ... Ideálne deň vopred alebo aspoň 5-6 hodín vopred nakrájame mäso na primerane veľké kúsky, vložíme ich do vzduchotesnej nádoby spolu a polejeme marinádou zo sójovej omáčky, ryžového octu, cukru, zázvoru a oleja. Premiešajte a necháme marinovať. Pol hodinu pred podávaním napicháme kúsky mäsa na špajdle. Odporúča sa špízy robiť v rúre alebo na grilovacej panvici, ktorá má na dne vrúbky, na ktorých budete mäso grilovať a prebytočná marináda stečie do tých žliabkov. Na klasickej plochej panvici sa neodporúča, pretože cukor v marináde bude horieť na dne. Ak chcete špízy robiť v rúre, predhrejte rúru na funkciu grilu, resp. na najsilnejšiu teplotu, akej je vaša rúra schopná. Na plech rozložte špízy, polejte ich zvyšnou marinádou a vložte ich na najvyššiu mriežku do rúry a pečte cca 10 minút. Ja som robila v rúre.

Na šalát očistíme mrkvu a ošúpeme šupku z kmeňa brokolice, prípadne aj niektorých robustnejších stoniek. Brokolicu i mrkvu nakrájame na malinké hranolčeky, pridáme nasekaný koriander (u nás sa nedá zohnať - použila som petržlenovú vňať - na chuti to neubralo). Zmiešame všetky suroviny na dresing - limetovú šťavu, rybaciu omáčku (nahradila som soľou), olej, ryžový ocot, zázvor a cukor a zalejte ním zeleninu. Nechajte postáť aspoň hodinu v chladničke. Priznám sa, že dresingu som sa trocha bála - po zmiešaní nemal moc dobrú chuť - ale v šaláte jedna báseň, a to som ho aj zabudla nechať odstáť ... super šalátik, určite budem robiť častejšie.