jablkový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 hrnčeky hladkej múky, 1 hrnček práškového cukru, 1 palmarín, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, nastrúhané jablká, škoricový cukor , 1 hrnček = 250 ml

POSTUP PŘÍPRAVY

na dosku si vysypeme múku, prášk. cukor, mäkký palmarín, 2 vajcia a prášok do pečiva (ten vždy rozmiešam v múke a až tak ho vysypem). toto všetko spracujeme rukami na pekné cesto, ktoré rozdelím na 2 časti, zabalím každé jedno do sáčka a šupnem do mrazničky, tak na 10 až 15 minút, aby som ho dokázala potom preniesť na pekáč.

asi 10 väčších jabĺk si nastrúhame na strúhadle, podľa chuti pridáme 1 škoricový cukor a ak sú jablká kyslejšie, tak pridáme ešte aj kryštálový cukor, premiešame rukami.

na vymučenú dosku si dáme prvé cesto z mrazničky a vyvaľkáme na približný rozmer pekáča, ktorý sme predtým vymastili palmarínom a vysypali hladkou múkou. Keďže je cesto chladnejšie, ľahšie ho prenesieme rukami a uložíme na pekáč, rukami ho upravíme, orežeme a dolepíme, kde chýba, skrátka tak, aby bol pokrytý celý plech. na to poukladáme jablká a dáme druhú vrstvú rozvaľkaného cesta. vrchné cesto potom trošku popicháme vidličkou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov asi 1 hodinu, treba sledovať, ako sa pečie.
upečené pokrájame a pocukrujeme prášk. cukrom.

dobrú chuť