Sviatočný orechový koláč bez múky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 5 bielkov, 250 g prášk.cukru, 250 g mletých orechov. Žĺtkový krém: 5 žĺtkov, 140 g prášk.cukru, 2 lyžice kakaa, 4 lyžičky vody, 70 g čokolády na varenie. Maslový krém: 150 g masla, 120 g prášk. cukru, 1 vanilkový cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

Pripravíme si cesto: bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu a zľahka k nemu pridáme orechy. Túto zmes potom rozotrieme pravidelne na plech vystlaný papierom. Upečieme pri teplote 160 st.Celzia. Pripravíme si žĺtkový krém: v parnom kúpeli vymiešamie žĺtka, cukor, kakao, vodu a polámanú čokoládu, až kým sa čokoláda nerozpustí. Krém necháme vychladnúť. Pripravíme si maslový krém: vymiešame maslo, cukor a vanilkový cukor. Oba krémy spolu vymiešame šľahačom a krém odložíme na chvíľu do chladničky. Cesto po vychladnutí prekrojíme na 2 časti. Na jednu z nich natrieme krém (časť krému si odložíme na natretie okrajov koláča). Druhou častou prikryjeme časť natretú krémom. Boky koláča potrieme takisto krémom a ozdobíme vidličkou. Hotový koláč ešte posypeme posekanými orechami a necháme dôkladne odležať v chladničke. Krájame na malé kúsky, pretože koláč je sýty a výdatný. Dobrú chuť ,)

Pripravíme si cesto: bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu a zľahka k nemu pridáme orechy.
Túto zmes potom rozotrieme na plech vystlaný papierom. Upečieme pri teplote 160 st.Celzia.
Pripravíme si žĺtkový krém: v parnom kúpeli vymiešamie žĺtka, cukor, kakao, vodu a polámanú čokoládu, až kým sa čokoláda nerozpustí. Krém necháme vychladnúť.
Pripravíme si maslový krém: vymiešame maslo, cukor a vanilkový cukor.
Takto pripravené krémy spolu zmiešame ručným šľahačom.
Vznikne nám takýto krém.
Vychladnuté cesto rozkrojíme na dve časti. Jednu z nich otočíme a odstránime z nej papier.
Na jednu z polovíc, ktorú sme otočili, natrieme krém. Časť krému si odložíme na natieranie okrajov koláča (o objeme asi 2 lyžice).
Natreté cesto prikryjeme druhou polovicou a takisto z nej odstránime papier.
Celý koláč potrieme zvyšným krémom.
Dozdobíme posekanými orechami a necháme dôkladne stuhnúť v chladničke.