Plnené kokosky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na pusinky : / na jedno bielko 50 g kokosu /\r\n\r\n3 bielka\r\n150 g cukor práškový\r\n120 g kokos – ak je masa redšia / väčšie bielky / - aj troška viac\r\n\r\nNa linecké cesto :\r\n\r\n210 g hladká múka\r\n125 g masla\r\n60 g cukor práškový\r\n1 celé vajce\r\n½ balíčka vanilkového cukru\r\n¼ prášku do pečiva ( naozaj len ždibec, inak sa nafúknu ) – cca 1,3 gramu\r\n\r\n ( odporúčam linecké si upiecť kľudne aj pár dní dopredu )\r\n\r\nNáplň :\r\n\r\nJahodový džem kvalitný – napr. D´ARBO z Billy alebo domáci\r\n\r\nČokoládový krém :\r\n\r\n75 g masla\r\n15 g hladká múka\r\n125 ml mlieka\r\n50 g cukor múčka\r\n100 g čokoláda na varenie\r\n\r\nPoleva na namáčanie spodných koliesok :\r\n\r\n100 g čokoláda na varenie\r\n80-90 g maslo

POSTUP PŘÍPRAVY

Pusinky :\r\n\r\nMetličkou zmiešame bielky a cukor a nad parou šľaháme , kým nám sneh nerobí špičky ( namočiť prst a keď urobia bielka špičku, je to ok – trvá to cca do 5 minút ).\r\nPotom vmiešame metličkou opatrne kokos – masa nesmie byť ani hustá, ani riedka, najlepšie dať do zdobičky a vytláčať kôpky na plech. Keď je masa hustá, nevadí, ušúľať ručne guličku, troška ju stlačiť a ukladať na plech – na papier na pečenie. Pečie sa cca na 140 st do 10 minút – ale treba sledovať, aby sa nespálili.\r\n\r\nLinecké cesto : Linecké koliesko vykrajovať troška menšie, ako sú pusinky\r\n\r\nSuroviny zmiešať na lesklý bochník, dať na 2 hodiny do chladničky, potom poriadne pomúčiť dosku aj cesto z oboch strán, vyvaľkať nie moc natenko, tak 3-4 mm , ukladať na plech s papierom na pečenie a piecť na 170 – do 10 mim – sledovať, keď okraje začnú tmavnúť – vybrať.\r\n\r\nČokoládový krém :\r\n\r\nRozpustíme si v hrnčeku 15 g masla a dáme na to múku – zápražka, priliať mlieko a metličkou miešať, aby sa nám rozpustili hrčky. Uvaríme hustú kašu, ktorú pri chladnutí treba sem tam premiešať. Nechať vychladnúť. Potom si vo vyššej nádobe vyšľaháme 60 g mäkkého masla a 50 g cukru a po lyžiciach všľahávame vychladnutú kašu. Potom si nad parou roztopíme čokoládu 100 g a keď trocha vychladne, po častiach ju zašľaháme do ostatnej masy. Vyšľaháme pekný čokoládový krém \r\n\r\nPlnenie :\r\nNa plech s papierom na pečenie porozkladáme linecké kolieska. Dáme si do zdobičky džem a na každé koliesko do stredu dáme kopček džemu.\r\nPotom si do zdobičky dáme čokoládový krém a okolo džemu nastriekame koliesko z krému.\r\nNa pripravenú plnku pricapneme kokosovú pusinku. Dáme do chladu aspoň na hodinku, nech krém prituhne a dobre drží koliesko a pusinku pokope.\r\n\r\nNamáčanie :\r\n\r\nV hrnci si nad parou rozpustíme čokoládu s maslom, každú kokosku chytíme opatrne za pusinku a nenamáčame v hrnci, ale linecké koliesko oblievame polevou pomocou polievkovej lyžice. Ukladáme na plech s papierom na pečenie – a dáme do chladu . Po hodinke sa kolieska dajú z papiera už pekne odlepiť.