Bravčová panenka so slaninovo-cibuľovými zemiakmi a šampiňónovou omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pre 2 osoby: Cca 400g bravčovej panenky vcelku, olivový olej, soľ, čierne korenie Zemiaky: 3 veľké zemiaky (poprípade viac menších), za hrsť slaniny nakrájanej na kocky, väčšia cibuľa, 30g masla, soľ, mleté čierne korenie Omáčka: cca 7-8 väčších šampiňónov, väčšia cibuľa, šľahačková smotana 38%, trochu hladkej múky, olivový olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Zapnite si rúru na 180 stupňov, celá príprava je pomerne rýchla.
Mäso umyjeme, odblaníme a osušíme. Potrieme olivovým olejom a okoreníme z každej strany a odložíme bokom.
Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na kocky (aby sa uvarili čo najrýchlejšie) a dáme variť. Medzitým hodíme na panvicu slaninu. Po chvíli keď slanina pustí masť prihodíme na plátky nakrájanú cibuľu a na miernom ohni smažíme pokiaľ cibuľa nie je mäkká. V momente keď budú zemiaky uvarené, zlejeme ich, pridáme maslo, popučíme a primiešame zmes slaniny a cibule. Okoreníme podľa potreby.
Na prípravu omáčky si nakrájame cibuľu na drobno, šampiňóny na kúsky podľa uváženia (ja sa snažím prekrojiť každý šampiňón na cca 8 kúskov).
Rozpálime si panvicu z lyžicou oleja. Panenku osmažíme z každej strany cca jednu minútu a dáme dopiecť do rúry na cca 8 minút (platí pre panenku s priemerom 7 cm).
Na výpeku po panenke osmažíme cibuľu do sklovita (pridáme olej ak je to potrebné). Pridáme nakrájané šampiňóny, ktoré dusíme do mäkka. Okoreníme soľou a mletým čiernym korením. V prípade, že sú šampiňóny mäkké poprášime ich múkou a prilejeme smotanu (cca toľko, aby zakryla huby) a necháme prevrieť do zhustnutia.
Medzitým by mala byť panenka hotová. Vyberieme ju z rúry, zabalíme do alobalu a necháme odpočívať na teplom tanieri cca 10-15 min. Nekrájať a nepichať do nej!
Odporúčam konzumovať keď je to čerstvo uvarené, nie je to jedlo, ktoré sa dá navariť na tri dni vopred. Zdravíčko!