žerbo

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

⇒ 750 g polohrubej múky, ⇒ 1 a 1/2 palmarinu (250 g + 125 g), ⇒ 1 a 1/2 balenia vanilkového cukru, ⇒ 1 a 1/2 PL práškového cukru, ⇒ 3 žĺtka, ⇒ 3 g čerstvého droždia, ⇒ troška mlieka na rozrobenie kvásku. Na prípravu orechovej náplne budeme potrebovať: ⇒ 320 g pomletých vlašských orechov, ⇒ 250 g práškového cukru, ⇒ olej na poliatie pomletých orechov, ⇒ marmeláda (najlepšie pokvaskovitá - napr. josta, viničky, ...) Na prípravu polevy budeme potrebovať: ⇒ čokolády (2x hnedá 74 %, 1x biela) ⇒ 150 g stuženého tuku (najlepšie cera).

POSTUP PŘÍPRAVY

POSTUP:

Najskôr si zmiešame orechy, práškový cukor (ja som nemala dostatok práškového cukru, preto som pridala aj kr. cukor). Dobre premiešame, aby sme nemali hrudky z cukru. Touto plnkou, budeme posypovať jednotlivé pláty.



Môžeme sa pustiť do prípravy cesta. V troške mlieka si rozdrvíme čerstvé droždie. Mlieko musí byť teplé, aby nám kvások vykysol. Po vykysnutí kvásku pridávame do pripravených surovín - múka, palmarin, vanilkový cukor, práškový cukor, žĺtka.

Spolu tieto ingrediencie poriadne miesime, môžeme aj mixérom, no rukou to je oveľa rýchlejšie a precíznejšie.

Miesime dovtedy, kým nevznikne krásna guľka, s ktorou sa dá pracovať.

Cesto si rozdelíme na 5 častí.

Rozvalkou na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme plát do požadovaného tvaru pekáča. V prípade, ak sa Vám cesto trhá, treba priliať troška mlieka a znova prepracovať - cesto bude vláčnejšie a nebude sa trhať.

Ja som piekla na plechu o rozmere 30 x 25. Cesto si môžeme pekne orezať do obdĺžnika alebo nemusíme a orežeme ho až po upečení.

Plech si vystelieme papierom na pečenie.

Vyvaľkaný plát cesta opatrne pomocou rozvalky presunieme na plech.

Cesto natrieme džemom, nemusíme sa báť, ak dáme viac džemu, koláčik bude po upečení vláčnejší a následne si posypeme orechovou zmesou, ktorú sme si pripravili na začiatku.

Jemne lyžičkou polejeme olejom - len ako keby pokvapkáme.

Postup opakujeme toľko krát, koľko máme vrstiev cesta, až kým prídeme po posledný plát, ktorý poprepichujeme vidličkou. Vidličku potlačíme až tak, aby sme prepichli aj spodný plát cesta.

Takto navrstvený surový koláč dáme piecť do rúry, približne na 180 stupňov cca 25-30 minút.

Kým sa nám pečie koláčik, pripravíme si čokoládu na poliatie. Ja som robila čierny podklad a pofrkala som to bielou čokoládou. Do misky si nalámeme čokoládu a pridáme stužený tuk.

Vodu v hrnci si dáme zvariť. Odstavíme ju a na to položíme misku s čokoládou a tukom.

Necháme voľne rozpustiť.

Troška prechladnutou čokoládou olejeme celý koláč a môžeme si ho ozdobiť aj bielou pofrkanou čokoládou.

Narežeme na rezy a podávame ku kávičke.

Dobrú chuť!