Čokoládová torta OREO - bez múky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potrebujeme: OREO susienky (asi 4 balenia), 250 - 350 g masla, krystal. cukor (niekolko lyzic), praskovy cukor (niekolko lyzic), 5-6 vajec, cokolada na varenie (200 - 300 g), mlety muskatovy orech (stipka), stipka soli, aroma (napriklad karamel), klasicka tortova forma alebo vyssi a mensi plech, pohar vody

POSTUP PŘÍPRAVY

1-Oreo susienky rozmixujeme na jemno. Cast toho si nechame bokom a zvysok zmiesame s asi 50-100 g roztopeneho obycajneho masla. Tuto zmes pritlacime na dno formy v hrubke asi 1 cm (ako ked robime cheescake). Nepritlacame silno, aby sa nam to potom tazko nekrajalo.

2-Zltka (6 vajec) rozmixujeme s krystalovym cukrom dopenista. (Kolko zltkov tolko zarovnanych lyzic cukru - kto chce menej sladke, moze toho cukru ubrat). Slahame asi 5 minut. Pridame aromu (nemusi byt - ja som mala karamelovu), stipku soli a stipku muskatoveho orechu.
Ked su zltka vyslahane, pridame tuhy sneh z bliekov vyslahanych s lyzicou praskoveho cukru - Zo 6 zltkov mame 6 bielok, avsak do cesta pridame vyslahane len tri. Zvysne tri pojdu na polevu z bielkov.

3-Dame si roztopit cokoladu (cca 150 g) s maslom (50 g) vo vodnom kupeli a tuto zmes primiesame k zltkovemu cestu.

4-Cast rozdrvenych susienok oreo pridame do tohto cesta.

5-´Cesto´ vylejeme do formy na susienky, poklepeme formu o stol, aby nam zmizli bublinky, ak su vnutri nejake a hned vlozime do rury (cca 180 stupnov), pecieme zhruba 35-40 minut, neodporucujem piect dlhsie.

6-Pripavime si polevu z bielkov. Do mensej nadoby dame mensiu salku krystal cukru a pridame 1/3 vody. Privedieme do varu a varime asi 20-25 minut na strednom stupni, az pokial nam tato cukrova voda nestuhne (vyzera to ako sirup). Medzitym si vyslahame bielka so stipkou soli asi do polovice. Este horuci sirup postupne prilievame k bielkom pocas slahania. Pozor, zvykne rychlo tuhnut, tak si treba pohnut a doporucujem slahat na strednom stupni. Slahame dovtedy, kym bielkova zmes uplne nestuhne. Mozme pridat dve tri lyzice praskoveho cukru.

7-Do tejto bielkovej zmesi pridame a vyslahame maslo v izbovej teplote ( asi 150 g), nechame stuhnut v chladnicke, a potrieme nim tortu, ktoru sme medzitym vytiahli z rury a ktora uz vychladla a vytiahli sme ju z formy.

8-celu tortu mozeme poliat roztopenom cokoladou a ozdobit ako chceme. Chutovo je naozaj vyborna. Moze sa robit ako torta alebo ako zakusok na plech.

Dobru chut.

Potrebujeme: OREO susienky original (4 balenia - zalezi od velkosti tortovej formy alebo plechu), 250 g - 350 g masla, krystal. cukor (asi 10 lyzic), praskovy cukor (5-10 lyzic), 5-6 vajec, cokolada na varenie (200 - 300 g), mlety muskatovy orech (stipka), stipka soli, aroma (napriklad karamel), klasicka tortova forma alebo vyssi plech, pohar vody.******* Ja som pouzila klasicku tortovu formu
Oreo susienky (aj s naplnou) rozmixujeme najemno. Kto nema mixer, moze si ich dat so igelitoveho sacku a buchat tlcikom na rezne ako ja. Podrvene susienky som preosiala cez ceditko na cestoviny :-)).....
Cast toho si nechame bokom (na cesto) a zvysok zmiesame s asi 50-100 g roztopeneho obycajneho masla. Tuto zmes pritlacime na dno formy v hrubke asi 1 cm (ako ked robime cheescake). Nepritlacame silno, aby sa nam to potom tazko nekrajalo.
Zltka (6 vajec) rozmixujeme s krystalovym cukrom dopenista. (Kolko zltkov tolko zarovnanych lyzic cukru - kto chce menej sladke, moze toho cukru ubrat). Slahame asi 5 minut. -> kto chce mat vyssi zakusok, da viac vajec
Pridame aromu (nemusi byt - ja som mala karamelovu), stipku soli a stipku muskatoveho orechu.
Ked su zltka vyslahane, pridame tuhy sneh z bliekov vyslahanych s lyzicou praskoveho cukru - Zo 6 zltkov mame 6 bielok, avsak do cesta pridame vyslahane len tri. Zvysne tri pojdu na polevu z bielkov.
Cast rozdrvenych susienok, ktore sme si dali bokom, pridame do tohto cesta.
Dame si roztopit cokoladu (cca 150 g) s maslom (50 g) vo vodnom kupeli a primiesame do cesta.
Zmes vylejeme do formy na susienky, poklepeme formu o stol, aby nam zmizli bublinky, ak su vnutri nejake a hned vlozime do rury (cca 180 stupnov), pecieme zhruba 35-40 minut, neodporucujem piect dlhsie.
..... po upeceni nozikom oddelime cesto od formy, vytiahneme a nechame chladnut
Pripavime si polevu z bielkov. Do nadobky dame mensiu salku krystaloveho cukru a pridame 1/3 mensej salky vody. Privedieme do varu a varime asi 20-25 minut na strednom stupni, az pokial nam tato cukrova voda nestuhne (vyzera to ako sirup). Medzitym si vyslahame bielka so stipkou soli asi do polovice. Este horuci sirup postupne prilievame k bielkom pocas slahania.
Pozor, sirup zvykne rychlo tuhnut, tak si treba pohnut a doporucujem slahat na strednom stupni. Slahame dovtedy, kym bielkova zmes uplne nestuhne (cca 10 minut slahania). Mozme pridat dve tri lyzice praskoveho cukru.
Do tejto bielkovej zmesi pridame maslo v izbovej teplote ( asi 200 g). Maslo aj bielky musia byt v rovnakej teplote, inak sa nam to zgrcne. Nechame stuhnut v chladnicke, a potrieme touto polevou tortu. Tu sa mi vybila baterka z fotaku, takze som dalej nefotila. *Celu tortu mozeme poliat roztopenou cokoladou a ozdobit ako chceme. Chutovo je naozaj vyborna. Moze sa robit ako torta alebo ako zakusok na plech.